Sola, bakłażan , pyszna zapiekanka
Późne popołudnie , wracam do domu, brak pomysłu na obiad, mało czasu...standard. Wpadam do sklepu na szybkie zakupy. Bakłażan od razu przykuwa mój wzrok, nie opieram się , mam straszną słabość do gościa, rybka, słodziutkie pomidorki koktajlowe ( inne cały czas jeszcze nie jadalne) kawałek sera i...... już wiem co będzie na obiad...
Sola zapiekana z bakłażanem
(dla 3-4 osób)
4 filety z soli
1 bakłażan
kilka pomidorków koktajlowych
3 łyżki kaparów
150 g sera żółtego
sól
pieprz świeżo mielony
sok z cytryny
tymianek
olej
masło
dodatkowo na sos:
5 łyżeczek dobrego przecieru pomidorowego
2 łyżki wody lub białego wina
3 ząbki czosnku
łyżeczka oregano
ewent. szczypta cukru
Bakłażana kroimy w dowolne plastry, solimy i odstawiamy na 20 minut. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny , nacieramy solą , pieprzem i tymiankiem, odstawiamy do lodówki.
Bakłażana osuszamy ręcznikiem z kropelek soku , obsmażamy partiami na patelni po ok 2 min z każdej strony w miarę potrzeby dolewając oleju. Ja smażę na oleju z orzechów lub sezamowym bo bardzo lubię ale to już kwestia gustu.
Robimy sos. W rondelku podsmażamy na maśle przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy przecier, wodę, doprawiamy oregano i cukrem jeśli przecier jest kwaśny.
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem , układamy plastry bakłażana, ryby, polewamy sosem, wrzucamy pomidorki , kapary i posypujemy wiórkami sera.
Zapiekamy 25-30 min w 190 st.
Proste , szybkie i takie dobre....mniam:)
Smacznego!
.
Sola zapiekana z bakłażanem
(dla 3-4 osób)
4 filety z soli
1 bakłażan
kilka pomidorków koktajlowych
3 łyżki kaparów
150 g sera żółtego
sól
pieprz świeżo mielony
sok z cytryny
tymianek
olej
masło
dodatkowo na sos:
5 łyżeczek dobrego przecieru pomidorowego
2 łyżki wody lub białego wina
3 ząbki czosnku
łyżeczka oregano
ewent. szczypta cukru
Bakłażana kroimy w dowolne plastry, solimy i odstawiamy na 20 minut. Rybę skrapiamy sokiem z cytryny , nacieramy solą , pieprzem i tymiankiem, odstawiamy do lodówki.
Bakłażana osuszamy ręcznikiem z kropelek soku , obsmażamy partiami na patelni po ok 2 min z każdej strony w miarę potrzeby dolewając oleju. Ja smażę na oleju z orzechów lub sezamowym bo bardzo lubię ale to już kwestia gustu.
Robimy sos. W rondelku podsmażamy na maśle przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy przecier, wodę, doprawiamy oregano i cukrem jeśli przecier jest kwaśny.
Naczynie do zapiekania smarujemy masłem , układamy plastry bakłażana, ryby, polewamy sosem, wrzucamy pomidorki , kapary i posypujemy wiórkami sera.
Zapiekamy 25-30 min w 190 st.
Proste , szybkie i takie dobre....mniam:)
Smacznego!
.
Ozzie! To jest absolutnie genialne!
OdpowiedzUsuńZapisałam i zrobię szybciutko!
Pozdrawiam:)
Dzięki Aniu , jestem pewna, że będzie Ci smakować:)
OdpowiedzUsuńOzzie, prawie dokładnie taki sam obiad miałam wczoraj! Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęć...
OdpowiedzUsuńRyba upieczona w ten sposób jest przepyszna!!! A do tego obiad robi się sam :)
Pzdr Aniado
Ps. Nie jest prosto zrobić apetyczne zdjęcie tego dania, a Tobie się to udało! Gratulacje :)
co racja to racja;-) Dzięki!
Usuń