Roladki z indyka z nadzieniem z pietruszki
Nareszcie w domu, dwa pełne dni, 48 cennych godzin......
Mimo że tkwię od jakiegoś czasu w spirali niepowodzeń mówię sobie "i co z tego" i robię dobrą minę do złej gry.
Na kartce planuję menu świąteczne, łapię ciepłe promienie słońca , zbieram siły na kolejny tydzień.
Roladki z indyka powstały jakiś czas temu zupełnie spontanicznie , z potrzeby czegoś lekkiego i wykwintnego . Dziś je powtórzyłam pomijając serek (redukcja kalorii) czego nie polecam bo okazuje się, że jest to składnik niezbędny:)))
pierś indycza
5 ząbków czosnku
6 łyżek posiekanej natki
opakowanie serka kremowego
2 łyżki oliwy
tymianek
papryka w proszku
sól
pieprz
Pierś indyczą podzielić na 4 płaty , rozbić tłuczkiem. Każdy płat natrzeć solą, czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Do blendera wrzucić natkę pietruszki, serek kremowy* , ząbek czosnku, oliwę, sól do smaku i wszystko zmiksować na gładką masę.
Nałożyć nadzienie na każdy z płatów , zawinąć w roladkę , obwiązać sznurkiem lub spiąć wykałaczkami.
Roladki obsmażyć z każdej strony na złoty kolor na patelni, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać tymiankiem i papryka w proszku. Piec przykryte w piekarniku ok. 40 min w 200 st.
*na zdjęciu wersja light- bez serka . Danie smakuje jednak dużo lepiej z serkiem.
Smacznego!!!
Mimo że tkwię od jakiegoś czasu w spirali niepowodzeń mówię sobie "i co z tego" i robię dobrą minę do złej gry.
Na kartce planuję menu świąteczne, łapię ciepłe promienie słońca , zbieram siły na kolejny tydzień.
Roladki z indyka powstały jakiś czas temu zupełnie spontanicznie , z potrzeby czegoś lekkiego i wykwintnego . Dziś je powtórzyłam pomijając serek (redukcja kalorii) czego nie polecam bo okazuje się, że jest to składnik niezbędny:)))
pierś indycza
5 ząbków czosnku
6 łyżek posiekanej natki
opakowanie serka kremowego
2 łyżki oliwy
tymianek
papryka w proszku
sól
pieprz
Pierś indyczą podzielić na 4 płaty , rozbić tłuczkiem. Każdy płat natrzeć solą, czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem.
Do blendera wrzucić natkę pietruszki, serek kremowy* , ząbek czosnku, oliwę, sól do smaku i wszystko zmiksować na gładką masę.
Nałożyć nadzienie na każdy z płatów , zawinąć w roladkę , obwiązać sznurkiem lub spiąć wykałaczkami.
Roladki obsmażyć z każdej strony na złoty kolor na patelni, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać tymiankiem i papryka w proszku. Piec przykryte w piekarniku ok. 40 min w 200 st.
*na zdjęciu wersja light- bez serka . Danie smakuje jednak dużo lepiej z serkiem.
Smacznego!!!
Smaczny przepis, notuję :) Ostatnio zrobiłam podobne danie, tyle że inny farsz (ser kozi, suszone pomidory). Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMagda, witam cię serdecznie na moim blogu. Ser kozi i pomidory brzmią fantastycznie!!
OdpowiedzUsuń