Roladki z indyka z nadzieniem z pietruszki

 Nareszcie w domu, dwa pełne dni, 48 cennych godzin......
 Mimo że tkwię od jakiegoś czasu w spirali niepowodzeń mówię sobie "i co z tego" i robię dobrą minę do złej gry.
 Na kartce planuję menu świąteczne, łapię ciepłe promienie słońca , zbieram siły na kolejny tydzień.
 Roladki z indyka powstały jakiś czas temu zupełnie spontanicznie , z potrzeby czegoś lekkiego i wykwintnego . Dziś je powtórzyłam pomijając serek (redukcja kalorii) czego nie polecam bo okazuje się, że jest to składnik niezbędny:)))

pierś indycza
5 ząbków czosnku
6 łyżek posiekanej natki
opakowanie serka kremowego
2 łyżki oliwy
tymianek
papryka w proszku
sól
pieprz



Pierś indyczą podzielić na 4 płaty , rozbić tłuczkiem. Każdy płat natrzeć solą, czosnkiem i świeżo zmielonym pieprzem.

Do blendera wrzucić natkę pietruszki, serek kremowy* , ząbek czosnku, oliwę, sól do smaku i wszystko zmiksować na gładką masę.

Nałożyć nadzienie na każdy z płatów , zawinąć w roladkę , obwiązać sznurkiem lub spiąć wykałaczkami.

Roladki obsmażyć z każdej strony na złoty kolor na patelni, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać tymiankiem i papryka w proszku. Piec przykryte w piekarniku ok. 40 min w 200 st.

*na zdjęciu wersja light- bez serka . Danie smakuje jednak dużo lepiej z serkiem.



Smacznego!!!

Komentarze

  1. Smaczny przepis, notuję :) Ostatnio zrobiłam podobne danie, tyle że inny farsz (ser kozi, suszone pomidory). Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Magda, witam cię serdecznie na moim blogu. Ser kozi i pomidory brzmią fantastycznie!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty