Rogaliki

Na pysznym blogu Izki znalazłam dwa fajne przepisy i dziś pierwszy z nich. Rogaliki śniadaniowe , tak nazwała je autorka wyszły rumiane i chrupiące. Bardzo proste w wykonaniu. Autorka dodaje do ciasta cukier , ja wolałam wersje wytrawną i moje rogaliki są bez cukru. Na zdjęciach z serem pleśniowym i żurawiną.


 źródło
400g mąki pszennej
łyżeczka drożdży instant
250 ml wody
łyżeczka soli
2 łyżki oliwy
rozbełtane jajko
mak






Mąkę, drożdże i sól  wymieszać w misce, dodać ciepłą wodę i oliwę. Szybko wymieszać łyżką, wyłożyć na blat, wyrobić dłońmi elastyczne ciasto.
Odłożyć w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie raz jeszcze zagnieść ciasto, w miarę potrzeby podsypywać mąką. Rozwałkować ciasto na okrąg grubości 1-2 cm. Przekroić ostrym nożem na 6-8 trójkątów.
Z każdego zwinąć rogalik, zaczynając od szerszej części. Posmarować rozbełtanym jajem i posypać makiem. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia na pół godziny.
Rozgrzać piekarnik 190 stopni. Piec 25-35 minut do zarumienienia.



















 Smacznego!!
 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty