cepeliny ze śląska




Kształtem przypominają te prawdziwe litewskie cepeliny ale zrobiłam je bez  surowych ziemniaków a za to z dodatkiem mąki ziemniaczanej tak jak kluski śląskie bo kluski śląskie uwielbiam:))) Do tego pyszna mięsna nadzianka. Daniem tym żegnam zimę bo czas przejść na lżejszą kuchnie;)
A oto przepis:

cepeliny vel śląskie
inspiracja blog Moniki Na Grabinie


na ok 13 sztuk

5 ziemniaków (ok 800 g)
mąka ziemniaczana
1 jajo
szczypta soli

nadzianka

250g mięsa z rosołu (w tym dowolna ilość marchewki)
pół cebuli
ząbek czosnku
łyżka oleju
pieprz świeżo mielony
sól do smaku


Pierwsza rzecz to gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie.
Ugotowane mięso z rosołu ( u mnie kura + wół) razem z marchewką mielimy. Cebulkę i czosnek drobno siekamy, podsmażamy na oleju , dokładamy zmielone mięso i smażymy często mieszając przez ok 5 min. Doprawiamy sola i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia.
Robimy ciasto.
Ugotowane  ziemniaki przeciskamy przez praskę lub rozdrabniamy widelcem . Pure ziemniaczane układamy gładko w misce , wyciągamy 1/3  na zewnątrz i w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną(stosunek mąki do ziemniaków 1:3), dokładamy wyjętą 1/3 ziemniaków , wbijamy jajko , dajemy szczyptę soli  i wyrabiamy ciasto. Urywamy kawałek ciasta , formujemy kulkę , spłaszczamy ją , nakładamy nadzienie mięsne zalepiamy i formujemy podłużnego cepelina. Tak czynimy do wyczerpania ciasta. Cepeliny wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy  ok 2min od wypłynięcia, polewamy roztopionym masłem.





Smacznego:)

Komentarze

  1. nigdy nie jadłam, bo daleko mi do Śląska ;p
    pozdrawiam ciepło i zapraszam do siebie,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam na nie przepis już od bardzo dawna. Zbieram się i zbieram, ale nigdy nie było okazji. Bardzo ładnie wyglądają, zdecydowanie kuszą. Chyba jutro zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają wspaniale.
    takie domowe, tradycyjne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mimo, że mieszkam na Śląsku nigdy takich nie jadłam ;) Ale chętnie wypróbuję!Uwielbiam takie jedzonko!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty