Wielkanocne rogaliki
U nas w domu na Wielkanoc zawsze były kruche rogaliki i zawsze z przepyszną wiśniową konfiturą.
Te rogaliki są bardzo podobne, kruchutkie i delikatne w smaku, tylko nadziane inaczej. Robiłam je rok temu bo chciałam wykorzystać spory zapas maku i tak wszystkich zachwyciły, że zamierzam je upiec jeszcze raz. Makowe nadzienie jest bardzo świąteczne , dlatego rogaliki świetnie się odnajdą na świątecznym stole i dopieszczą podniebienia naszych gości. Naprawdę polecam!
Kruche rogaliki z makiem
przepis dorotuś
cytuję w całości
Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na kilka części. Każdą z nich rozwałkować (podsypując mąką) na grubość około 2 mm. Przy pomocy dużego talerza wyciąć z ciasta koło. Podzielić jak pizzę, na 8 trójkątów, na każdy nałożyć czubatą łyżeczkę nadzienia i zwijając ku środkowi uformować rogaliki. W taki sam sposób postąpić z pozostałymi kawałkami odłożonego ciasta.
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 190ºC, na złoty kolor. Po wystudzeniu polukrować.
Z przepisu otrzymamy około 45 rogalików.
Te rogaliki są bardzo podobne, kruchutkie i delikatne w smaku, tylko nadziane inaczej. Robiłam je rok temu bo chciałam wykorzystać spory zapas maku i tak wszystkich zachwyciły, że zamierzam je upiec jeszcze raz. Makowe nadzienie jest bardzo świąteczne , dlatego rogaliki świetnie się odnajdą na świątecznym stole i dopieszczą podniebienia naszych gości. Naprawdę polecam!
Kruche rogaliki z makiem
przepis dorotuś
cytuję w całości
Składniki na kruche ciasto:
- 2 ¼ szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 2 żółtka
- 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki cukru pudru (można dać więcej, ale masa makowa jest dość słodka)
- szczypta soli
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść, zawinąć w woreczek by nie wysychało, włożyć do lodówki i porządnie schłodzić (2 - 3 godziny).
Składniki na masę makową:
- 150 g maku (mak dzień wcześniej zalać wrzącą wodą, do wchłonięcia, na drugi dzień ewentualną wodę odcedzić, zmielić dwukrotnie przez maszynkę)
- 60 g cukru
- pół łyżki miodu
- bakalie: rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa itp. (nie żałować :)
- olejek migdałowy do smaku
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżki miękkiej margaryny lub masła
Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Rogaliki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w temperaturze 190ºC, na złoty kolor. Po wystudzeniu polukrować.
Z przepisu otrzymamy około 45 rogalików.
Smacznego :)
*nie lukrowałam rogalików bo są i tak bardzo słodkie , pomaziałam je roztrzepanym jajem i posypałam płatkami migdałów
Komentarze
Prześlij komentarz