Ciasto rabarbarowo-kukurydziane



Ciasto rabarbarowo-kukurydziane

składniki :
(na blaszkę 20/24 cm)

350g rabarbaru*
200g cukru (70+130)*
150g mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczka soli
1 łyżeczka cynamonu
155g drobnej kaszki kukurydzianej(polenty)
2 duże jaja
łyżeczka ekstraktu waniliowego
125 ml miękkiego masła
250 ml jogurtu naturalnego
 * wszystkie składniki w temperaturze pokojowej


wykonanie:

Rabarbar myjemy, obieramy z zewnętrznych włókien, tniemy na półcentymetrowe kawałki, wkładamy do szklanej miski i zasypujemy 70 g cukru na czas przygotowania ciasta. Nie powinno to jednak trwać dłużej niż 30 minut bo cukier wyciągnie zbyt dużo soku!
Rozgrzewamy piekarnik do 190 st.
Mieszamy mąkę z soda, solą, cynamonem i polentą.
W małej misce rozbijamy jaja i rozkłócamy widelcem razem z wanilią.
W dużej misce ucieramy masło z resztą cukru (130g) i bardzo stopniowo dodajemy jajeczna masę cały czas ucierając.
Dodajemy sypkie składniki na przemian z jogurtem. Tylko do połączenia składników.
Na końcu dodajemy rabarbar wraz ze słodkim różowym sokiem i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej masłem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy ok godzinę. Gdyby wierzch się zaczął przypiekać przykrywamy folią aluminiową.

*przepis pochodzi z książki "Jak być domową boginią " Nigelli Lawson
zmniejszyłam ilość cukru , w orginale 300g(100+200) oraz ilość rabarbaru, Nigella proponuje 500g . Bałam się bowiem że owoców jest za dużo i będzie zakalec. Bez obaw polenta wchłania sok z rabarbaru , ciasto jest wilgotne ale sprężyste.


Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty