wegański pasztet z czerwonej fasoli
...a w zasadzie pasta,.... to pyszny i zdrowy zamiennik dla tradycyjnych pasztetów. Potężne źródło białka, witamin z grupy B, potasu, wapnia, żelaza, cynku, selenu i kwasu foliowego. Wit B1 czyli tiamina ma działanie antydepresyjne i poprawia pamięć oraz logiczne myślenie. Można ją przygotować z puszki wtedy zajmuje to przysłowiowe pięć minut ale to co w puszkach nafaszerowane jest zwykle tym czego jeść nie powinniśmy dlatego namawiam do użycia fasoli świeżej.
pasta z czerwonej fasoli
przepis
Kubek fasoli namoczyć , najlepiej na noc.
Odlać wodę, zalać świeżą, osoloną i gotować do miękkości. Odcedzić.
Jeśli chcemy zminimalizować właściwości wzdymające fasoli można zmienić wodę raz lub więcej w czasie gotowania. Zmiksować w blenderze dodając 3 łyżki oliwy, czarny pieprz, bazylię i natkę pietruszki. Ew. doprawić dobrym sosem sojowym. Dobrze jest też zostawić sobie trochę wody z gotowania bo w przypadku jeśli konsystencja nam nie odpowiada (pasta jest za gęsta) dodajemy właśnie tej wody.
Smacznego!
Wszelakie smarowidła z czerwonej fasoli cieszę się u nas w domu dużą popularnością.
OdpowiedzUsuńNawet po przetrawieniu
Usuń