Empanadas -argentyńskie pieczone pierogi


Gdy znalazłam te  pierożki na pysznym blogu Food Haven wiedziałam, że to coś niebanalnego. Przepis długo czekał na realizację a kiedy się doczekał zachwycił nas bardzo. Ciasto jest świetne i do pracy nad nim i potem po upieczeniu, mięciutkie i kruchutkie , wspaniałe. Przepis na nie wykorzystałam też do tarty i było równie pysznie ale o tym wkrótce.




EMPANADAS
źródło

składniki na ciasto :
(30-40 sztuk)

1kg mąki tortowej*
1 łyżeczka soli
250g rozpuszczonego masła
1 1/2 szklanki wody w temp. pokojowej

* lub pół na pół tortowej i pszennej razowej, ja użyłam 1 kg mąki orkiszowej razowej typ 1850 . Jeśli używamy mąki razowej należy zwiększyć ilość wody do ok 1 3/4 szklanki.

W dużej misce mąkę wymieszać z solą, dodać rozpuszczone masło i wodę. Dłonią delikatnie wymieszać składniki, uformować kulę. Ważne: ciasta staramy się nie zagniatać, ugniatamy je tylko tyle, by połączyć wszystkie składniki. Kulę zawinąć w folię spożywczą i odstawić na pół godziny / godzinę w temperaturze pokojowej aby odpoczęło.
Po tym czasie podzielić  je na 4 części. Wziąć jedną część (pozostałe trzymamy przykryte folią, by nie wyschły) i na posypanym mąką blacie / stolnicy bardzo cieniutko rozwałkować na grubość ok. 2mm. Przykryć folią i zostawić aby odpoczęło na 15 minut. Nagrzać piekarnik do 250°C. Dwie duże blaszki (od piekarnika) wyłożyć  papierem do pieczenia.

Pierścieniem cukierniczym / talerzykiem / miseczką o średnicy 12 - 14 cm wycinać krążki ciasta. . Do środka nakładać czubatą łyżkę nadzienia i składać empanadę, dobrze dociskając brzegi. Zrobić falbankę albo przycisnąć brzegi widelcem. To samo zrobić z reszta ciasta.
Gotowe empanady smarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20 - 25 minut aż będą bardzo złote

nadzienie warzywne:

4 cebule
4 marchewki
1 mały seler (korzeniowy)
4 - 6 gałązek selera naciowego
2 duże cukinie
400g pomidorów bez skórki (pelati, 1 puszka)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy: tymianek, oregano, bazylia, chilli, słodka papryka, sól, pieprz
oliwa

Na dużej patelni lub w woku rozgrzać oliwę. Dodać posiekaną cebulę, na wolnym ogniu smażyć aż się zeszkli. Dodać marchewkę i seler - albo starte na tarce o grubych oczkach, albo pokrojone w cieniutkie słupki. Smażyć na małym ogniu aż warzywa będą miękkie i lekko skarmelizowane. Dodać cukinię pokrojoną w grubsze słupki i smażyć aż do momentu, gdy będzie al dente - ma być lekko chrupka, ale nie surowa. Dodać pomidory i koncentrat i po dużej szczypcie przypraw, całość zagotować i gotować przez kolejne 10 minut aż farsz stanie się gęsty, często mieszając. Zdjąć warzywa z ognia, ostudzić i doprawić do smaku. 

*można też dowolnie skomponować sobie nadzienie z ulubionych warzyw lub nawet z braku czasu użyć gotowej mrożonki podsmażonej na cebulce i doprawionej.


Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty