Póki pomidory smakują jeszcze jak pomidory...


To danie niewątpliwie zachwyci wszystkich zagorzałych miłośników pomidorów. Ponieważ dobre pomidory powoli się już kończą i trzeba będzie poczekać wiele miesięcy aż znowu będziemy mogli się nimi zajadać, trzeba szybciutko zrobić sobie te potrawę. Danie pochodzi z Toskani i jest to gęsta zupa z chleba i pomidorów , zjadana na ciepło lub schłodzona. Bardzo polecam!

PAPPA AL POMODORO

ok. 700g najlepszych pomidorów
ok. 300g pszennego chleba(np ciabatty)
kilka ząbków czosnku(ja lubię duuzo)
oliwa
szklanka bulionu warzywnego lub wody
sól
pieprz tłuczony
bazylia, oregano


Chleb, kroimy na kawałki i opiekamy w piekarniku lub na patelni tak aby powstały chrupiące grzanki.
Czosnek kroimy drobno, podsmażamy na oliwie, dodajemy pokrojone obrane ze skórki pomidory wraz z przyprawami, dusimy kilka minut, wlewamy bulion,dodajemy chleb i po zamieszaniu zdejmujemy z gazu . Nie gotujemy z chlebem bo zrobi się paciara a danie jest pyszne przez to że grzanki sa częściowo chrupiące a częściowo się rozpadają. Na końcu polewamy jeszcze wszystko oliwą. I zajadamy :-))
Smacznego!

źródło przepisu
klik


Komentarze

Popularne posty