lasagne z bakłażanem i soczewicą, moja ulubiona!





składniki:

płaty lasagne
2 duże bakłażany
3/4 szklanki soczewicy czerwonej
duża cebula
4 ząbki czosnku
puszka pomidorów(rozdrobnionych)
2 łyżki przecieru pomidorowego
majeranek
zioła prowansalskie
oregano
chilli
sól
pieprz
parmezan

beszamel:
4 łyżki masła
3 łyżki mąki
0,5 litra mleka
szczypta gałki muszkatołowej
łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz

wykonanie:

bakłażany pokroić w plastry, posolić, skropić oliwą lub olejem i upiec w piekarniku (ok 25 min w 190 st)razem z ząbkami czosnku w łupinkach.
Bakłażany się pieką w tym czasie robimy sos.
Soczewicę ugotować do miękkości, odcedzić. Przypominam, że czerwonej soczewicy nie trzeba moczyć i bardzo szybko się gotuje.
Na patelni podsmażyć pokrojoną cebulę dodać soczewicę,upieczony czosnek(obrany z łupinek i posiekany) pomidory, przecier pomidorowy,wlać pół szklanki wody i dusić kilka minut. Przyprawić ziołami, chilli, solą i pieprzem.

Uwaga!! sos musi być dość rzadki , dlatego jeśli zrobi się zbyt gęsty dolewamy wody. Dlaczego to takie ważne? Bo płaty lasagne będą twarde jeśli sos okaże się zbyt gęsty lub będzie go zbyt mało.

beszamel:
W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać mąkę , cały czas mieszać aby się nie przypaliło. Gdy mąka nabierze złotawego koloru wlać stopniowo mleko, wciąż mieszając bardzo energicznie, najlepiej trzepaczką. Przyprawić solą pieprzem , gałką i cytryną. Gdy zgęstnieje zdjąć z gazu.

finał:
Formę żaroodporną wysmarować masłem, ułożyć pierwszą warstwę płatów, posmarować beszamelem, wyłożyć plastry bakłażana, następnie sos soczewicowo-pomidorowy, ponownie płaty lasagne, beszamel, bakłazan, sos...itd  Zużyłam 5 warstw płatów lasagne. Ostatnia warstwa to płaty polane obficie beszamelem i posypane tartą bułką i parmezanem.

Piec 40 min w 200 st

 Smacznego!

Komentarze

  1. Moją faworytką do tej pory była ta ze szpinakiem ale skoro polecasz taką - trzeba spróbować ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brzmi pysznie. Jedno pytanie czy osoba gotujaca na poziomie "wiem gdzie w mieszkaniu mam kuchnie" poradzi sobie ??

    OdpowiedzUsuń
  3. Ha Ha !!! Asieńko , myśle że nie będziesz mieć najmniejszego problemu. Pilnuj tylko aby płaty ciasta były dokładnie umoczone w sosach, nigdzie nie wystawały"nagie" bo się nie upieką i będą twarde. Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty