Galareta bez żelatyny
Bardzo lubię wszelkie galarety ale nie znoszę zapachu żelatyny. Odkrycie agaru było więc dla mnie kamieniem milowym. Fajnie pachnie morzem, czego zupełnie nie czuć w gotowym daniu , świetnie zastyga. Używałam wiele razy i nigdy nie miałam z nim problemu a żelatyna niestety nie raz potrafiła wyciąć mi nieładny numer. Teraz planuję wersję wegańską , coś z pomidorami i bazylią koniecznie...
GALARETA Z DORSZA I WARZYW
składniki:
500g. filetów z dorsza
kilka różyczek brokuła
1 mała marchew
1 mała cebulka
100g. groszku konserwowego
2 szklanki bulionu
2 łyżki agaru
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki soku z cytryny
kilka ziaren pieprzu
sól
wykonanie:
Do gotującego się bulionu(może być z kostki) wrzucamy przyprawy, przekrojona na pół cebulkę, po 5 min. dorzucamy pokrojoną w plastry marchew a po następnych paru minutach różyczki brokuła. Uważamy żeby tego ostatniego nie rozgotować. Warzywa wyjmujemy łyżką cedzakową. Wkładamy do bulionu pokrojona rybę i gotujemy ok 10 minut. Wyjmujemy ją razem z przyprawami (te wyrzucamy), studzimy i dokładnie miksujemy w blenderze razem z cebulką. Do gorącego bulionu dajemy agar , doprawiamy solą i sokiem z cytryny i studzimy. Niedużą część wylewamy na dno foremki, wysypujemy groszek i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Resztę bulionu mieszamy ze zmiksowanym z cebulką dorszem , dorzucamy marchewkę i brokuła. Gdy pierwsza warstwa stężeje wylewamy pozostałą cześć i również wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Podajemy skropione octem lub cytryną.
inspiracja
Smacznego!
GALARETA Z DORSZA I WARZYW
składniki:
500g. filetów z dorsza
kilka różyczek brokuła
1 mała marchew
1 mała cebulka
100g. groszku konserwowego
2 szklanki bulionu
2 łyżki agaru
liść laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
2 łyżki soku z cytryny
kilka ziaren pieprzu
sól
wykonanie:
Do gotującego się bulionu(może być z kostki) wrzucamy przyprawy, przekrojona na pół cebulkę, po 5 min. dorzucamy pokrojoną w plastry marchew a po następnych paru minutach różyczki brokuła. Uważamy żeby tego ostatniego nie rozgotować. Warzywa wyjmujemy łyżką cedzakową. Wkładamy do bulionu pokrojona rybę i gotujemy ok 10 minut. Wyjmujemy ją razem z przyprawami (te wyrzucamy), studzimy i dokładnie miksujemy w blenderze razem z cebulką. Do gorącego bulionu dajemy agar , doprawiamy solą i sokiem z cytryny i studzimy. Niedużą część wylewamy na dno foremki, wysypujemy groszek i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Resztę bulionu mieszamy ze zmiksowanym z cebulką dorszem , dorzucamy marchewkę i brokuła. Gdy pierwsza warstwa stężeje wylewamy pozostałą cześć i również wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Podajemy skropione octem lub cytryną.
inspiracja
Smacznego!
Też bardzo chętnie używam agaru, ale do tej pory myślałam, że stosują go tylko wegetarianie i weganie. Ciekawe, może podbije on kiedyś wszystkie kulinarne serca?
OdpowiedzUsuńVeggie, to taki krok w kierunku weganizmu:-)
Usuńteż się właśnie przymierzam do agaru bo żelatyny nie używam wcale więc byłoby fajnie zjeść taką galaretkę w końcu!
OdpowiedzUsuńpolecam agar!
UsuńWow ,ale super ,nie wiedziałam ,ze jest coś co może zastąpić tę paskudną żelatynę ,też raczej mnie zawodziła ,jak do tej pory ,myślisz,że w kremach też się sprawdzi ?
OdpowiedzUsuńnie jestem ekspertem ale z tego co się orientuję agar trzeba chwilę pogotować. Tez się zastanawiam jak go użyć np do sernika na zimno? Może podpowie ktoś mądrzejszy..
UsuńSwietnie wyglada! :)
OdpowiedzUsuńdzięki :-)
Usuń