CHLEB ŻYTNI Z KMINKIEM NA ZAKWASIE WG. HAMELMANA





1. ZACZYN

mąka żytnia razowa- 363g.
woda źródlana- 301g.
dojrzały zakwas*- 17g.

Przygotowujemy zaczyn i odstawiamy na 14-16godzin w temp.21 st C.

2. CIASTO WŁAŚCIWE

mąka pszenna chlebowa typ 750- 545g.
maka żytnia razowa typ 2000-363g.
woda źródlana-618g.
kminek-17g.
sól-17g.
drożdże suszone- 4g.


Wszystkie składniki mieszamy kilka minut, najlepiej mikserem. Odstawiamy do wyrośnięcia w możliwie ciepłym miejscu na ok 1 godzinę. Po tym czasie formujemy dwa małe lub jeden duży bochenek, wkładamy do koszyczka wiklinowego wyłożonego ściereczką lub do keksówki na następną godzinę.  Ściereczkę posypujemy mąką a keksówkę natłuszczamy i wysypujemy otrębami lub tartą bułką czy grysikiem.
Pieczemy w temperaturze 240 st przez 15 min po czym zmniejszamy temp. do 230 st i pieczemy 30 min.

* jeśli chleb wyrastał w koszyczku przekładamy go na blachę najlepiej rozgrzaną ( wymaga to wprawy i nie lada ostrożności)  a jeżeli w keksówce to sprawa jest prosta wrzucamy keksówkę bezpośrednio do nagrzanego piekarnika. 
*dobrze jest wrzucić na dno piekarnika kilka kostek lodu w celu uzyskania cudownie chrupiącej skórki.
*zakwas dojrzały uzyskamy po dokarmieniu go i odstawieniu na ok 10 godzin w bardzo ciepłym  miejscu.





 Smacznego!!!





Komentarze

  1. Piękny, choć ja bym z niego wyrzuciła kminek, bo go nie znoszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też bez kminku ,brrr... ,ale chlebek piękny.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak już jest z kminkiem albo się go uwielbia albo nie cierpi....ja należę zdecydowanie do drugiej grupy :-)))

      Usuń
  3. Piękny bochenek w rustykalnym klimacie. Cudownie rozpocząć dzień kromką takiego pieczywa.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda fenomenalnie! jak malowany

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny, wygląd super, tylko kroić i jeść, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny i pięknie sfotografowany!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty