CHLEB ŻYTNI Z KMINKIEM NA ZAKWASIE WG. HAMELMANA
mąka żytnia razowa- 363g.
woda źródlana- 301g.
dojrzały zakwas*- 17g.
Przygotowujemy zaczyn i odstawiamy na 14-16godzin w temp.21 st C.
2. CIASTO WŁAŚCIWE
mąka pszenna chlebowa typ 750- 545g.
maka żytnia razowa typ 2000-363g.
woda źródlana-618g.
kminek-17g.
sól-17g.
drożdże suszone- 4g.
Wszystkie składniki mieszamy kilka minut, najlepiej mikserem. Odstawiamy do wyrośnięcia w możliwie ciepłym miejscu na ok 1 godzinę. Po tym czasie formujemy dwa małe lub jeden duży bochenek, wkładamy do koszyczka wiklinowego wyłożonego ściereczką lub do keksówki na następną godzinę. Ściereczkę posypujemy mąką a keksówkę natłuszczamy i wysypujemy otrębami lub tartą bułką czy grysikiem.
Pieczemy w temperaturze 240 st przez 15 min po czym zmniejszamy temp. do 230 st i pieczemy 30 min.
* jeśli chleb wyrastał w koszyczku przekładamy go na blachę najlepiej rozgrzaną ( wymaga to wprawy i nie lada ostrożności) a jeżeli w keksówce to sprawa jest prosta wrzucamy keksówkę bezpośrednio do nagrzanego piekarnika.
*dobrze jest wrzucić na dno piekarnika kilka kostek lodu w celu uzyskania cudownie chrupiącej skórki.
*zakwas dojrzały uzyskamy po dokarmieniu go i odstawieniu na ok 10 godzin w bardzo ciepłym miejscu.
Smacznego!!!
Piękny, choć ja bym z niego wyrzuciła kminek, bo go nie znoszę :-)
OdpowiedzUsuńJa też bez kminku ,brrr... ,ale chlebek piękny.
OdpowiedzUsuńno tak już jest z kminkiem albo się go uwielbia albo nie cierpi....ja należę zdecydowanie do drugiej grupy :-)))
UsuńPiękny bochenek w rustykalnym klimacie. Cudownie rozpocząć dzień kromką takiego pieczywa.
OdpowiedzUsuńrozpocząć i zakończyć też fajnie ;-)
Usuńwygląda fenomenalnie! jak malowany
OdpowiedzUsuńDzięki :-)
UsuńPiękny, wygląd super, tylko kroić i jeść, pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńŚwietny i pięknie sfotografowany!
OdpowiedzUsuń