Dorsz w jesiennych kolorach
Sos jest tak pyszny że zwyczjnie nie wypada się nim nie podzielić. Śmiało można zajadać go również w innym niż ryba towarzystwie. To dla tych co ryb nie jadają. Gorąco polecam.
DORSZ W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM Z CURRY I PAPRYKĄ
źródło
Składniki:
500g dorsza lub innej morskiej ryby
3-4 kolorowe papryki
puszka dobrych pomidorów
2 duże cebule
kilka ząbków czosnku
2 liście laurowe
1 i pół łyżki curry
5 łyżek octu jabłkowego lub winnego
2 łyżki cukru
sól
czarny pieprz
łyżeczka ziaren kolendry
oliwa
jajo
mąka do opanierowania
Wykonanie:
Cebulę obrać, grubo poszatkować i delikatnie zrumienić na dwóch łyżkach
oliwy. Dodać roztarte w moździerzu ziarna kolendry i smażyć na średnim
ogniu około 2 minut.
Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w paski. Dodać do cebuli. Po 10 minutach
dodać drobno poszatkowany czosnek, liście laurowe, curry i pomidory wraz
z sokiem. Zwiększyć ogień i smażyć, aż papryka zmięknie , około 10 min. Na końcu dodać cukier, ocet, doprawić do smaku solą i czarnym
pieprzem. Smażyć jeszcze przez 5 min. Odstawić na bok.
Filety umyć osuszyć, oprószyć solą. Dokładnie obtoczyć w mące, a
następnie w roztrzepanym jajku. Usmażyć na mocno rozgrzanej oliwie. Mogą
być surowe w środku. Nie przypalić!
Usmażone filety dokładnie odsączyć na papierowym ręczniczku. Przełożyć
do naczynia żaroodpornego przykryć warzywami i zalać sosem. Zapiekać
przez około 12 minut w nagrzanym do 190°C piekarniku. Ostudzić i
wstawić do lodówki na 1-2 dni. Podawać w temperaturze pokojowej lub na
ciepło.
* u mnie zjedzony natychmiast po przygotowaniu
Smacznego!
świetny pomysł na rybkę, jesienią aż się chce takich kolorów na talerzu:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się taki pomysł na dorsza :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na przygotowanie ryby:) Całość wygląda bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńmmm... wspaniały pomysł na dorsza!
OdpowiedzUsuńPyszności <3
OdpowiedzUsuń