Dorsz w jesiennych kolorach




Przepis pochodzi z ksiązki Jerusalem Ottolengi i Sami Tatami , znaleziony u Anoushki.
Sos jest tak pyszny że zwyczjnie nie wypada się nim nie podzielić. Śmiało można zajadać go również w innym niż ryba towarzystwie. To dla tych co ryb nie jadają. Gorąco polecam.


 DORSZ W SOSIE SŁODKO-KWAŚNYM Z CURRY I PAPRYKĄ
źródło


Składniki:

500g dorsza lub innej morskiej ryby
3-4 kolorowe papryki
puszka dobrych pomidorów
2 duże cebule
kilka ząbków czosnku
2 liście laurowe
1 i pół łyżki curry
5 łyżek octu jabłkowego lub winnego
2 łyżki cukru
sól
czarny pieprz
łyżeczka ziaren kolendry
oliwa 
jajo
mąka do opanierowania

Wykonanie:


Cebulę obrać, grubo poszatkować i delikatnie zrumienić na dwóch łyżkach oliwy. Dodać roztarte w moździerzu ziarna kolendry i smażyć na średnim ogniu około 2 minut.
Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w paski. Dodać do cebuli. Po 10 minutach dodać drobno poszatkowany czosnek, liście laurowe, curry i pomidory wraz z sokiem. Zwiększyć ogień i smażyć, aż papryka zmięknie , około 10 min. Na końcu dodać cukier, ocet, doprawić do smaku solą i czarnym pieprzem. Smażyć jeszcze przez 5 min. Odstawić na bok.
Filety umyć osuszyć, oprószyć solą. Dokładnie obtoczyć w mące, a następnie w roztrzepanym jajku. Usmażyć na mocno rozgrzanej oliwie. Mogą być surowe w środku. Nie przypalić! 
Usmażone filety dokładnie odsączyć na papierowym ręczniczku. Przełożyć do naczynia żaroodpornego przykryć warzywami i zalać sosem. Zapiekać przez około 12 minut w nagrzanym do 190°C piekarniku. Ostudzić i wstawić do lodówki na 1-2 dni. Podawać w temperaturze pokojowej lub na ciepło. 
 
* u mnie zjedzony natychmiast po przygotowaniu





Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty