sobota, 11 lutego 2017

Pankejki z kaszy manny

Fantastyczne placuszki z grysiku. U nas obowiązkowe śniadanie weekendowe. Fajnie sprawdzają się na konkretny podwieczorek szczególnie tam gdzie dużo dzieciaków. Kiedy jestem na wsi w wakacje smażę ich hurtowe ilości  i wychodzę z patelnią do ogrodu . Posypane obficie cukrem pudrem znikają w małych rączkach błyskawicznie :-)






PLACUSZKI Z KASZY MANNY

składniki:
źródło przepisu

1 i 1/3 szklanki kaszy manny
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki stopionego masła
1 jajo

wykonanie:

Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką lub mikserem  i odstawiamy na 15 minut. (ja zwykle krócej). Smażymy jak każde pankejki najlepiej na maśle klarowanym( najlepsze) lub na ulubionym oleju. Zjadamy z dżemem, konfiturą, frużeliną, miodem, syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.







Smacznego!!

2 komentarze:

  1. Pysznie! idealne do herbaty zielonej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy jeszcze nie jadłam placuszków z kaszy manny. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń