Pankejki z kaszy manny
Fantastyczne placuszki z grysiku. U nas obowiązkowe śniadanie weekendowe. Fajnie sprawdzają się na konkretny podwieczorek szczególnie tam gdzie dużo dzieciaków. Kiedy jestem na wsi w wakacje smażę ich hurtowe ilości i wychodzę z patelnią do ogrodu . Posypane obficie cukrem pudrem znikają w małych rączkach błyskawicznie :-)
PLACUSZKI Z KASZY MANNY
składniki:
źródło przepisu
1 i 1/3 szklanki kaszy manny
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki stopionego masła
1 jajo
wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką lub mikserem i odstawiamy na 15 minut. (ja zwykle krócej). Smażymy jak każde pankejki najlepiej na maśle klarowanym( najlepsze) lub na ulubionym oleju. Zjadamy z dżemem, konfiturą, frużeliną, miodem, syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.
Smacznego!!
PLACUSZKI Z KASZY MANNY
składniki:
źródło przepisu
1 i 1/3 szklanki kaszy manny
1 szklanka mleka
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki stopionego masła
1 jajo
wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką lub mikserem i odstawiamy na 15 minut. (ja zwykle krócej). Smażymy jak każde pankejki najlepiej na maśle klarowanym( najlepsze) lub na ulubionym oleju. Zjadamy z dżemem, konfiturą, frużeliną, miodem, syropem klonowym lub posypane cukrem pudrem.
Smacznego!!
Pysznie! idealne do herbaty zielonej :)
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie jadłam placuszków z kaszy manny. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/