p jak piwony

 Piwony w takiej wersji doskonale nadają się na piknik i w takim właśnie celu je zrobiłam. Zachwyciło mnie ciasto, bardzo łatwo się robi, skleja, jest cudownie kruche, rozpływa się w ustach.


Piwony

składniki:
3 szklanki mąki
220 g masła
0,5 szkl. piwa
1/3 łyżeczki soli

wykonanie:
ciasto:
Do mąki posiekać lub zetrzeć na tarce na grubych oczkach zimne masło, wlać piwo , posolić.
Wyrobić ciasto.
Rozwałkować na kształt prostokąta. , wykrawać kwadraty, nałożyć nadzienie, zalepić rogi do góry.
Piec w 220st ok 20 min
nadzienie :
może być zupełnie dowolne, mięsne, soczewica, warzywa, szpinak z fetą lub jak u mnie kapusta kiszona z pieczarkami( kapustę kiszoną gotuję do miękkości, odcedzam , mielę w maszynce do mięsa. Na patelni podsmażam cebulkę i pieczarki, dorzucam zmieloną kapustę i jeszcze chwilę smażę. Doprawiam solą, pieprzem i kminkiem i gotowe) Smacznego!
źródło blog every cake you bake




Komentarze

  1. Potwierdzam - piwony zostały zrobione jako dodatek do wieczornego piwka , będącego inauguracją majowej wyprawy w góry Moraw , ale nie zdołały dojechać na miejsce przeznaczenia - zostały pożarte po drodze...

    OdpowiedzUsuń
  2. Znając siebie ja bym zrobiła na słodko :D Ale wyglądają uroczo, na piknik w sam raz !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha! słodkie tez pyszne....szczególnie z wisienkami mojej mamy:)) dzięki Claudia!

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty