Sposób na pstrąga

Były kotleciki dla dzieciaczków a teraz coś dla smakoszy- pyszne pieczone pstrągi. Niestety zdjęciami upieczonych rybek nie dysponuję , nie wiem jak to się stało ale po prostu zapomniałam zrobić a rybki zostały błyskawicznie spałaszowane. Zapewniam jednak, że były fantastyczne!





 Pstrąg pieczony z rozmarynem

Świeże sprawione pstrągi
czosnek
masło
przyprawa do ryb
papryka ostra
rozmaryn
cytryna(sok i plastry)
sól morska

Sprawione rybki nacinamy na całej długości z obu stron.

Skrapiamy cytryną. Masło ucieramy z czosnkiem i solą i taką pastą nacieramy pstrąga. Posypujemy przyprawą do ryb, papryką i rozmarynem. Wszystkie te czynności dotyczą też środka , dodatkowo do środka wkładamy plasterki cytryny.
Tak przygotowane rybki układamy na blasze i pieczemy
w 200 st max 40 minut w zależności jakie duże są pstrągi. Pycha:)

Smacznego:))


Komentarze

  1. na pewno smakowaly wybornie:) ja bardzo lubie takie pieczone rybki. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. dawno nie było u mnie pstrąga na stole. a blisko mam Złoty Potok, a tam zawsze można kupić tę smakowita rybkę. może przy okazji i ja zakupię i przyrządzę taką rybkę;)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja lubię takiego pstrąga! Wspaniały.
    Chyba męczy mnie mały głód...

    OdpowiedzUsuń
  4. Pstrąg to chyba moja ulubiona ryba:) Jem pstrąga nawet w Wigilię z płatkami migdałów(karpia nie lubię) Twoja wersja bardzo mi się podoba. Zrobię przy najbliższej okazji:)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty