Piernikomania part 1

Święta tuż tuż , spieszę więc z przepisem na ciasto pierniczkowe. Ciasto należy zrobić jakieś 2-3 dni przed planowanym pieczeniem.  Jest więc jeszcze czas:)

 Przepis gdzieś  z netu , wypróbowany przez jakieś 5 lat z rzędu. Z podanych ilości wychodzi naprawdę spora ilość pierniczków. Dlatego jeśli nie chcecie spędzić połowy dnia na wykrawaniu i pieczeniu( bardzo przydaje się pomocnik) proponuję zrobić z połowy.  Ciasto jest bardzo elastyczne i wykrawanie idzie niezwykle gładko. Pierniczki są pyszne i bardzo długo zachowują świeżość . Kiedy zrobiłam je po raz pierwszy ( ze 100 % składników) jedliśmy zapuszkowane zapasy jeszcze w kwietniu!!....... i nadal były wyśmienite.


Ciasto na świąteczne pierniczki

5 jaj
0,5 kg. cukru
1,4 kg. mąki
0,5 kg. miodu
0,5kg. masła lub margaryny
0,5 łyżki sody
1 proszek do pieczenia
8 dkg. kakao
4-5 dkg. przyprawy do piernika
zmielony cynamon- łyżeczka
zmielone goździki- pół łyżeczki



Połowę cukru rozpuścić na złoty kolor w garnku o grubym dnie, na małym ogniu. Resztę cukru ubić z jajami.

Gdy cukier się rozpuści dodać ogrzany do temperatury pokojowej tłuszcz( zimny będzie ponownie krystalizował cukier) , cały czas mieszamy. Gdy się całość połączy dodajemy miód. Zagotowujemy.
Odkładamy do przestygnięcia.

Do miski wsypujemy mąkę, przyprawy, sodę , proszek, kakao i do takiej mieszanki wlewamy przestudzoną masę oraz ubite z cukrem jaja .

Wszystko dobrze mieszamy. Przykrywamy folią i odstawiamy na 2-3 dni w chłodne miejsce.

c.d.n.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty