Śniadanie jedz jak król!!

Śniadanie jedz jak król, któż nie zna tego powiedzenia , ale uwaga nie chodzi tu jedynie o ilość ale  przede wszystkim o jakość.
Zjedzona naprędce kanapka ......można i tak ....ale spróbujmy się trochę porozpieszczać , podogadzać naszemu żołądkowi i.............. zróbmy sobie kuptermę.

Wiadomo, że na taki posiłek musimy przeznaczyć trochę więcej czasu ale uwierzcie mi nasze żołądki na to zasługują .
  Przepis odnalazłam na blogu Tak sobie pichcę...i mimo że nie przepadam za wszelkimi plackami z patelni typu racuch to te placuszki są naprawde wyjątkowe , zupełnie inne od wszystkiego co do tej pory jadłam. Wybornie smakują z ulubionym dżemem, pyszna propozycja na świąteczne zdrowe śniadanko.








Kupterma - placek z grysiku

składniki na 4 osoby


(cytuję za Attiną)

500 ml mleka
100 g masła
2 jajka
1/4 łyżeczki soli
1/3 - 1/2 szklanki cukru (część cukru można zamienić na cukier waniliowy)
1 1/2 szklanki kaszy manny
1 szklanka mąki
7 g drożdży instant
 
 
Mleko z masłem podgrzać, aż do rozpuszczenia masła, a następnie wystudzić do temperatury pokojowej (mogą być lekko ciepłe). Jajka roztrzepać i dodać do mleka. Dodać również kaszę mannę, cukier, sól, mąkę i drożdże. Bardzo dobrze wymieszać, aby nie było żadnych grudek. Ciasto ma konsystencje gęstszego ciasta naleśnikowego. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 2 godziny.

Przygotować małą patelnię do której można dopasować pokrywkę. Wlać troszkę oleju na dno patelni, rozgrzać i nakładać ciasto, tak aby go było ok. 1 cm. Smażyć pod przykryciem na małym ogniu. Gdy wierzch placuszka będzie w miarę suchy (lub spód dobrze przysmażony), przekręcić na drugą stronę (najwygodniej za pomocą pokrywki lub talerza) i dosmażyć.

Smacznego:-)

Komentarze

  1. zjadłabym i na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjne! Ja zjadłabym bez względu na porę. ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm...smakowicie wyglada:)
    a ze jestem bardzo taka plackowo-racuchowa to przepis zapisuje:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowity przepis! Nigdy wcześniej o nim nie słyszałam. Muszę sobie zrobić takie śniadanie:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. "świąteczne zdrowe śniadanko."?

    Raczej nie. Smażone danie nie jest zdrowe. Do tego co tu mamy: sól, mąka, cukier - trzy białe śmierci. Dla niektórych mleko jest czwartą, ja sam jestem sceptykiem i na razie nie piję.

    Zdrowe śniadanko to raczej płatki z pełnego ziarna, orzechy i nasiona. To jest zdrowe choć nie tak smaczne. Zdrowsza już jest kanapka z razowca (najlepiej własnego wypieku na zakwasie) z jakimś obkładem i warzywkiem na górze.

    OdpowiedzUsuń
  6. Sokomaniaku zdrowe , bo ciepłe ..taka była idea mojego posta. Wyższosć ciepłego śniadania nawet z białej mąki nad zimną kanapką z razowca jest dla mnie niepodważalna. Według filozofii 5 przemian której jestem gorącą zwolenniczką np. picie soków świeżo wyciśniętych w dużych ilościach, szczególnie z cytrusów i w zimie jest bardzo niezdrowe. Obciąża żołądek i wychładza organizm. Jedzenie cytrusów w czasie przeziębienia to błąd , cytrusy zostawiamy na upały...W naszym klimacie w zimie zjadamy nasze polskie owoce z kompotów, owoce suszone, pieczone jabłka ..sok możemy zrobić sobie z buraka+marchew +jabłko (1:3:4)ale nie przesadzamy z ilościa i pijemy w temp pokojowej.

    płatki i ziarna jadam codziennie i bardzo to lubię:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty