chleb pszenny mieszany na zakwasie
Przepis pochodzi z książki Margret Merzenich i Eriki Thier "Chleb z własnego pieca" z moimi modyfikacjami.
składniki:
570g maki pszennej chlebowej typ 720
130g mąki pszennej razowej typ 2000
300g mąki żytniej chlebowej typ 720
30g drożdży
50g zakwasu
1 łyżka soli
500 ml wody
Wykonanie
Mąkę pszenną i żytnią wsypać do miski , lekko wymieszać. W środku zrobić mały dołek , włożyć zakwas* , następnie drożdże , które wcześniej trzeba wymieszać na gładko z niewielką ilością letniej wody i łyżeczką cukru. Na brzeg miski wsypać sól , wlać wodę i całość tak długo wyrabiać aż powstanie elastyczne ciasto.
Przykryć, odstawić na 30 minut, aby wyrosło. Uformować okrągły bochenek, włożyć do koszyczka( wcześniej wyłożonego ściereczką posypaną mąką) i odstawić jeszcze na 30 minut. Jeśli nie mamy specjalnego koszyczka może być miska.
Ostrożnie wyłożyć spodem do góry na natłuszczoną blachę lub na łopatę i wsunąć do nagrzanego (220-230 st) pieca.
Piec 1 godzinę, temperatura opadająca.( 10 min- 230 st ,40 min -200 st, 10-15 min -190 st)
Studzić w koszyczku
* jak zrobić zakwas znajdziesz tu
Uwielbiam takie chlebki,choc do niedawna jadlam tylko "sklepowe".Chleb wygląda przesmacznie,porywam przepis do wyprobowania.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńprzepis jest bardzo prosty i nie przysparza kłopotów , polecam:)
OdpowiedzUsuńPiękny bochenek!Szkoda,że nie widać przekroju, bo ten mówi o chlebie najwięcej.
OdpowiedzUsuńPrzepis wydaje się bardzo prosty. Na pewno kiedyś wypróbuję.
Pozdrawiam!
Jeju, gdybym ja piekła takie piękne chleby ... jeszcze trochę sobie na niego popatrzę:)
OdpowiedzUsuńAmber, w przekroju jest całkiem zwyczajny, smakuje razowo , wytrawnie jest wilgotny , nie kruszy się , smaczny wiejski chleb ....tyle..
OdpowiedzUsuńPiegowata ,w kwestii chlebów to w zasadzie raczkuję, a ten przepis jest prosty i nie może się nie udać. Myślę że spokojnie można ciasto wrzucić do keksówki wtedy na bank się uda. Z bochnem jest trochę trudniej bo może wyjść płaski , taki kapeć. Najlepiej wrzucić na gorącą blachę( wtedy rosnie) , jest to trudne ale wykonalne.
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie i tak domowo!
OdpowiedzUsuńsliczny, cudny, piekny... ach taki domowy to jest pyszny:)
OdpowiedzUsuńśliczny chlebek
OdpowiedzUsuńPrzepiękny bochen.
OdpowiedzUsuńPrzepiękny!