Naleśniki gryczane ze szpinakiem pod kołderką z mozzarelli

(składniki na 10 naleśników)

ciasto naleśnikowe:
 
125g. mąki pszennej
100g. maki gryczanej
450 ml wody gazowanej lub mleka
1 jajo
sól
olej rzepakowy

farsz:
 
450g szpinaku (waga mrożonego)
mała cebula
3 ząbki czosnku
1,5 łyżki masła
gałka muszkatołowa
pół opakowania serka ostrovia(naturalny) 
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz

kołderka:

mały słoiczek przercieru pomidorowego
oregano,bazylia
sól, pieprz, cukier do smaku
opakowanie mozzarelli




















Miksujemy obie maki, wodę, jajo, sól na gładką masę. Smarujemy patelnię olejem ( można łyżkę oleju wlać też do ciasta ) i smażymy naleśniki.

Robimy farsz. Kroimy drobniutko cebulkę, czosnek wyciskamy i wrzucamy na rozgrzane masło , szklimy.
Dokładamy szpinak, przykrywamy i dusimy do czasu ,aż szpinak się rozmrozi i chwilę podsmaży (musi być miękki). Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dodajemy serek, mieszamy i wkrapiamy sok z cytryny do smaku. Dusimy kilka minut.

Gotowy farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy. Ruloniki układamy w foremce jeden obok drugiego.


Do rondelka przekładamy przecier pomidorowy plus przyprawy: oregano i bazylia, sól pieprz i cukier do smaku( w zależności jak bardzo kwaśny jest przecier) , gotujemy minute.

Takim sosem smarujemy naleśniki. Na wierzch kładziemy strzępki mozzarelli i wkładamy do pieca 200 st na ok 25 min. 

Danie jest naprawdę pyszne , gorąco polecam:)
Smacznego:))

Komentarze

  1. bardzo podoba mi sie ten przepis, a nalesniki wygladaja bardzo smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają pysznie i ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  3. cieszę się i polecam gorąco:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty