Naleśniki gryczane ze szpinakiem pod kołderką z mozzarelli
(składniki na 10 naleśników)
ciasto naleśnikowe:
125g. mąki pszennej
100g. maki gryczanej
450 ml wody gazowanej lub mleka
1 jajo
sól
olej rzepakowy
farsz:
450g szpinaku (waga mrożonego)
mała cebula
3 ząbki czosnku
1,5 łyżki masła
gałka muszkatołowa
pół opakowania serka ostrovia(naturalny)
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
kołderka:
mały słoiczek przercieru pomidorowego
oregano,bazylia
sól, pieprz, cukier do smaku
opakowanie mozzarelli
sól, pieprz
kołderka:
mały słoiczek przercieru pomidorowego
oregano,bazylia
sól, pieprz, cukier do smaku
opakowanie mozzarelli
Miksujemy obie maki, wodę, jajo, sól na gładką masę. Smarujemy patelnię olejem ( można łyżkę oleju wlać też do ciasta ) i smażymy naleśniki.
Robimy farsz. Kroimy drobniutko cebulkę, czosnek wyciskamy i wrzucamy na rozgrzane masło , szklimy.
Dokładamy szpinak, przykrywamy i dusimy do czasu ,aż szpinak się rozmrozi i chwilę podsmaży (musi być miękki). Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Dodajemy serek, mieszamy i wkrapiamy sok z cytryny do smaku. Dusimy kilka minut.
Gotowy farsz nakładamy na naleśniki i zawijamy. Ruloniki układamy w foremce jeden obok drugiego.
Do rondelka przekładamy przecier pomidorowy plus przyprawy: oregano i bazylia, sól pieprz i cukier do smaku( w zależności jak bardzo kwaśny jest przecier) , gotujemy minute.
Takim sosem smarujemy naleśniki. Na wierzch kładziemy strzępki mozzarelli i wkładamy do pieca 200 st na ok 25 min.
Danie jest naprawdę pyszne , gorąco polecam:)
Smacznego:))
bardzo podoba mi sie ten przepis, a nalesniki wygladaja bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńjakie one są apetyczne!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie i ciekawy przepis.
OdpowiedzUsuńcieszę się i polecam gorąco:)
OdpowiedzUsuń