Nocne bułeczki

Znalazłam te cudne bułeczki na bardzo lubianym przeze mnie blogu Atiny  Tak sobie pichcę.
Pozwijałam je tak jak pokazała autorka i była to znakomita zabawa. Bułeczki są pyszne, chrupiące i delikatne.  Polecam!!!

 
cytuję za Atiną:
 
Składniki na około 12 dużych bułeczek:

3 szklanki mąki pszennej typ 650 (szklanka - 250 ml)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
40 g drożdży
½ szklanki wody
½ szklanki mleka
1 łyżeczka soli
1/3 szklanki oleju

Dodatkowo:

do posmarowania: 1 jajko i mleko
do posypania: sezam, mak, siemię ...







Wieczorem:
Mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski. 
W małej miseczce lub filiżance rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Poczekać, aż się rozpuszczą i zaczną rosnąć . 

Do mąki dodać łyżeczkę soli, mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże. Wszystko wymieszać łyżką, aż do połączenia się składników. Następnie ciasto przełożyć na blat posypany mąką i zagnieść przez około 5 minut (gdy się klei do rąk, podsypać jeszcze mąką). 
Przykryć miską i zostawić na następne 5 minut. Po odpoczynku, wyrobić jeszcze przez około 3 minuty. Wyrobione ciasto włożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Powinno dużo urosnąć.


Rano:
Ciasto wyłożyć na blat i podzielić na około 12 części. Uformować bułki w dowolnych kształtach i ułożyć je na blaszce. 

Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować roztrzepanym jajkiem z odrobiną mleka i posypać sezamem, makiem lub siemieniem. Ja posypkę sobie darowałam jako że moje dziecko nie jada  ziaren a szkoda.
Piec w temperaturze 220ºC, przez około 20 - 25 minut. Studzić na kratce.

Smacznego:-)

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty