Piernikomania part 2
Ciasto poleżało w lodówce , czas na wielkie wykrawanie.
Z podanych składników wyjdzie około 380 sztuk pierniczków. Około ,bo mamy różnej wielkości foremki . Ja robiłam z połowy.
Ciasto wyciągamy z lodówki , odkrawamy kawalek , wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy dowolne kształty.Ciasto świetnie się wyrabia , wałkuje, jest elastyczne i nic a nic się nie kruszy.
Pieczemy na brytfankach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10-12 min w 180 st. Po wystygnięciu ozdabiamy lukrem lub od razu pakujemy do puszek i szczelnie zamykamy. Przed upieczeniem można też posmarować rozmłóconym jajem , wtedy będa sie ładnie błyszczały.
Smacznego:)
Z podanych składników wyjdzie około 380 sztuk pierniczków. Około ,bo mamy różnej wielkości foremki . Ja robiłam z połowy.
Ciasto wyciągamy z lodówki , odkrawamy kawalek , wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy dowolne kształty.Ciasto świetnie się wyrabia , wałkuje, jest elastyczne i nic a nic się nie kruszy.
Pieczemy na brytfankach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10-12 min w 180 st. Po wystygnięciu ozdabiamy lukrem lub od razu pakujemy do puszek i szczelnie zamykamy. Przed upieczeniem można też posmarować rozmłóconym jajem , wtedy będa sie ładnie błyszczały.
Smacznego:)
sliczne sa Twoje pierniczki:)
OdpowiedzUsuńa ja sie pochwale, ze tez zrobilam pierniczki:)
Dzięki , już pędzę pooglądać twoje cudeńka:)
OdpowiedzUsuńpyszne są te piernikowe obrazki!
OdpowiedzUsuńjakie śliczne zdjęcia no i pierniczki jakie pyszne!
OdpowiedzUsuńPiernikomania... ładnie brzmi i jest "zaraźliwe". U mnie też wczoraj pachniało przyprawami korzennymi w całym domu ;) Pzdr i wesołych Świąt Aniado
OdpowiedzUsuńojej, jakie fajne kształty pierników
OdpowiedzUsuńP.S. Ozzie - wesołych Świąt. Rodzinnych i ciepłych.
fajne,fajne...
OdpowiedzUsuń