Piernikomania part 2

Ciasto poleżało w lodówce , czas na wielkie wykrawanie.
Z podanych składników wyjdzie około 380 sztuk pierniczków. Około ,bo mamy różnej wielkości foremki . Ja robiłam z połowy.

Ciasto wyciągamy z lodówki , odkrawamy kawalek , wałkujemy na grubość 3-4 mm i wykrawamy dowolne kształty.Ciasto świetnie się wyrabia , wałkuje, jest elastyczne i nic a nic się nie kruszy.
 
Pieczemy na brytfankach wyłożonych papierem do pieczenia ok 10-12 min w 180 st. Po wystygnięciu  ozdabiamy lukrem lub od razu pakujemy do puszek i szczelnie zamykamy. Przed upieczeniem można też posmarować rozmłóconym jajem , wtedy będa sie ładnie błyszczały.

Smacznego:)


















Komentarze

  1. sliczne sa Twoje pierniczki:)
    a ja sie pochwale, ze tez zrobilam pierniczki:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki , już pędzę pooglądać twoje cudeńka:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne są te piernikowe obrazki!

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie śliczne zdjęcia no i pierniczki jakie pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piernikomania... ładnie brzmi i jest "zaraźliwe". U mnie też wczoraj pachniało przyprawami korzennymi w całym domu ;) Pzdr i wesołych Świąt Aniado

    OdpowiedzUsuń
  6. ojej, jakie fajne kształty pierników

    P.S. Ozzie - wesołych Świąt. Rodzinnych i ciepłych.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty