Skrętki

Te pyszne paluchy znalazłam na blogu Atiny. Mimo przestróg autorki zrobiłam je ciut za długie i ledwo zmieściły mi się na blaszce. Tak więc tniemy je na długość max 15 cm ( zmiana uwzględniona w przepisie)
Moi domownicy oszaleli na punkcie skrętek a te znikały w tempie błyskawicznym. Polecam:)




Składniki na około 20 sztuk:
  • 25 g masła
  • 400 ml mleka (z części mleka,cukru  i drożdży przygotować rozczyn drożdżowy)
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki grubej soli
  • 750 g mąki pszennej(w razie potrzeby dodać mąki ale dopiero podczas wyrabiania jeśli jest za rzadkie)
Dodatkowo:
  • 1 roztrzepane jajko
  • do wyboru: starty żółty ser, mak, sezam, sól gruboziarnista, zioła, siemię lniane, kminek.




 Masło rozpuścić w rondlu, a potem dodać do niego mleko. Miksturę przelać do miski, dodać jogurt naturalny, rozczyn drożdżowy oraz mąkę. Ja na tym etapie tylko wymieszałam ciasto i odłożyłam przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. godzinę.

Następnie wrzucić ciasto na blat i wyrobić dodając ewentualnie mąkę jeśli ciasto jest zbyt rzadkie.
Wyrabiać dosypując ostrożnie mąke do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie lepić się do rąk.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 15 x 60 cm i pociąć na paski o szerokości około 3 cm. Każdy pasek posmarować jajem, oprószyć przygotowaną posypką a następnie skręcić wokół własnej osi.


Otrzymane skrętki ułożyć na blasze mocno dociskając końce skrętków do powierzchni. Odstawić na około 40 minut pod przykryciem, aby podrosły (napuszyły się).
Piec w temperaturze 225ºC przez około 12 minut( ja piekłam w 200 st 15 min)
Smacznego:-)




Komentarze

  1. Do tej pory kupowałam takie skrętki, ale widzę je już na tyylu blogach, że chyba się przekonam do zrobienia swoich własnych :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe przeskąski. Można by do nich porobić różne dipy i byłoby jeszcze fajniej!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapiszę sobie. Coś mi się widzi, że mocno przypadną nam do gustu! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. fajna przekaska:) do tego jakis dip i jest pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  5. mniam
    chętnie bym spróbowała !

    OdpowiedzUsuń
  6. z solą zjadłabym od razu kilka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ślicznie zarumienione. nie dziwne, że domownicy się nimi zajadali

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka fajna nazwa. Podobają mi się te skrętki. Muszę je upec. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty