Skrętki
Te pyszne paluchy znalazłam na blogu Atiny. Mimo przestróg autorki zrobiłam je ciut za długie i ledwo zmieściły mi się na blaszce. Tak więc tniemy je na długość max 15 cm ( zmiana uwzględniona w przepisie)
Moi domownicy oszaleli na punkcie skrętek a te znikały w tempie błyskawicznym. Polecam:)
Składniki na około 20 sztuk:
Masło rozpuścić w rondlu, a potem dodać do niego mleko. Miksturę przelać do miski, dodać jogurt naturalny, rozczyn drożdżowy oraz mąkę. Ja na tym etapie tylko wymieszałam ciasto i odłożyłam przykryte ściereczką do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Następnie wrzucić ciasto na blat i wyrobić dodając ewentualnie mąkę jeśli ciasto jest zbyt rzadkie.
Wyrabiać dosypując ostrożnie mąke do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie lepić się do rąk.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 15 x 60 cm i pociąć na paski o szerokości około 3 cm. Każdy pasek posmarować jajem, oprószyć przygotowaną posypką a następnie skręcić wokół własnej osi.
Otrzymane skrętki ułożyć na blasze mocno dociskając końce skrętków do powierzchni. Odstawić na około 40 minut pod przykryciem, aby podrosły (napuszyły się).
Piec w temperaturze 225ºC przez około 12 minut( ja piekłam w 200 st 15 min)
Smacznego:-)
Moi domownicy oszaleli na punkcie skrętek a te znikały w tempie błyskawicznym. Polecam:)
Składniki na około 20 sztuk:
- 25 g masła
- 400 ml mleka (z części mleka,cukru i drożdży przygotować rozczyn drożdżowy)
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 25 g świeżych drożdży
- 1 duże jajko
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki grubej soli
- 750 g mąki pszennej(w razie potrzeby dodać mąki ale dopiero podczas wyrabiania jeśli jest za rzadkie)
- 1 roztrzepane jajko
- do wyboru: starty żółty ser, mak, sezam, sól gruboziarnista, zioła, siemię lniane, kminek.
Następnie wrzucić ciasto na blat i wyrobić dodając ewentualnie mąkę jeśli ciasto jest zbyt rzadkie.
Wyrabiać dosypując ostrożnie mąke do czasu, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie lepić się do rąk.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na prostokąt o wymiarach około 15 x 60 cm i pociąć na paski o szerokości około 3 cm. Każdy pasek posmarować jajem, oprószyć przygotowaną posypką a następnie skręcić wokół własnej osi.
Otrzymane skrętki ułożyć na blasze mocno dociskając końce skrętków do powierzchni. Odstawić na około 40 minut pod przykryciem, aby podrosły (napuszyły się).
Piec w temperaturze 225ºC przez około 12 minut( ja piekłam w 200 st 15 min)
Smacznego:-)
Fajna przekąska:)
OdpowiedzUsuńDo tej pory kupowałam takie skrętki, ale widzę je już na tyylu blogach, że chyba się przekonam do zrobienia swoich własnych :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe przeskąski. Można by do nich porobić różne dipy i byłoby jeszcze fajniej!:)
OdpowiedzUsuńZapiszę sobie. Coś mi się widzi, że mocno przypadną nam do gustu! :)
OdpowiedzUsuńfajna przekaska:) do tego jakis dip i jest pycha:)
OdpowiedzUsuńmniam
OdpowiedzUsuńchętnie bym spróbowała !
jakie fajne! :)
OdpowiedzUsuńz solą zjadłabym od razu kilka :)
OdpowiedzUsuńślicznie zarumienione. nie dziwne, że domownicy się nimi zajadali
OdpowiedzUsuńJaka fajna nazwa. Podobają mi się te skrętki. Muszę je upec. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń