Wegańska pasta z białej fasoli z chrzanem i majerankiem

Kolejna już pasta z fasoli, tym razem białej. Miała być a'la hummus z tahiną ale z braku tahiny dodałam z chrzan i jak się okazało słusznie bo świetnie się komponuje ze słodką fasolą. Polecam też tę pastę klik jako alternatywę dla wędlin, serów itd. do codziennych kanapek.

PASTA Z BIAŁEJ FASOLI

składniki:
kubek białej fasoli np : typu "jaś"
łyżka chrzanu
łyżeczka majeranku 
3 łyżki soku z cytryny
łyżeczka natki
3 łyżki oliwy
sól 
pieprz


wykonanie:
Fasolę namoczyć , najlepiej na noc.
Odcedzić , zalać nową wodą z solą i gotować do miękkości.
Ugotowaną fasolę odcedzić, pamiętając aby trochę wody z gotowania zachować.
Przełożyć do blendera wraz z resztą składników, zmiksować na gładką masę.
Dolewać wody z gotowania regulując w ten sposób  konsystencję pasty.
Doprawić pieprzem i ewentualnie solą.











Smacznego!

Komentarze

  1. muszę wypróbować! :-) Niestety jestem uczulona na cytrynę, myślisz, że mogę zastąpić ją octem winnym?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja nie dawałabym octu , po prostu pomiń tę cytrynę:))))

    OdpowiedzUsuń
  3. Podoba mi sie polaczenie chrzanu z fasola i ciekawi zarazem. Wyprobuje z pewnoscia :))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty