Marmurkowe ciasto z nutellą



BABKA Z NUTELLĄ
źródło

składniki:

1i 1/2 szklanki mąki pszennej
4 jaja
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
220g masła
1 szklanka cukru(u mnie 3/4 szklanki)
pół szklanki nutelli

wykonanie:

Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.

Masło utrzeć z cukrem i ekstraktem na gładką masę. Jaja wbić do miski rozbełtać. Ucierając powoli dodawać po łyżce masy jajecznej. Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Dodać do masy i wymieszać.
Odłożyć 1/2 ciasta, pozostałą wymieszać z nutellą.
Formę(na babkę lub małą keksówkę) natrzeć tłuszczem i posypać bułką tartą(keksówkę można wyłożyć papierem do pieczenia)
Ciasto wykładać łyżką  naprzemiennie raz masę jasną raz ciemną. Na koniec można zamieszać rączką od łyżki dla uzyskania ładnego  "marmurka".
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 st.
Ciasto po 45 minutach sprawdzić czy wierzch się zbyt szybko nie rumieni, jeśli tak to przykryć folią aluminiowa i piec przez kolejne 15 minut. Średnio ciasto powinno się piec około godziny i 10 min . Ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli wyjdzie czysty - ciasto jest idealnie upieczone.
Po upieczeniu pozostawiamy na 15 minut w formie przed wyjęciem.

*Ja piekłam godzinę w 180 st
* W czasie pieczenia starajmy się nie otwierać piekarnika
Smacznego!




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty