Poznajcie Rudolfa!






ŚWIĄTECZNE CZEKOLADOWE MUFFINY RUDOLFY

składniki na ciasto:
(ok 15 sztuk)


1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki cukru
pół szklanki kakao(niesłodzonego)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
2 jaja
50 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej

 ganache:

100g gorzkiej czekolady
małe opakowanie mascarpone
3 łyżki cukru

dodatkowo:

precelki
 małe biszkopty(np auchan)
czerwone żelki lub m&m'sy
białe draże
kilka kostek gorzkiej czekolady rozpuszczonej
lukier*

wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 1800C. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami.
Przesiać razem: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Dodać cukier i sól.
W osobnym naczyniu wymieszać maślankę, olej, i jajka. Do mokrych składników dodawać stopniowo mieszankę mąki( lub odwrotnie- do suchych składników mokre, nie robi to różnicy). Zmiksować, pod koniec dodając gorącą kawę. Miksować tylko do połączenia składników. Można wymieszać łyżką. Masę rozlać do przygotowanych foremek, do 3/4 wysokości. Piec około 22- 30 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawić do ostudzenia.

ganache:
Czekoladę drobno pokroić i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać mascarpone i cukier, dobrze wymieszać.


wykonanie reniferków:


Całkowicie wystudzone babeczki posmarować warstwą ganache, następnie ułożyć biszkopcik i precle. Za pomocą  lukru przykleić nos i oczka. Zrobić dodatkowe czarne kropeczki na oczach przy pomocy rozpuszczonej czekolady ,ewentualnie domalować uśmiech na biszkopcie.
Przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu.

* lukru potrzebujemy naprawdę niewiele ale jest on potrzebny bo świetnie skleja poszczególne elementy.
ja robiłam go więcej bo potrzebny był mi do pierniczków ale do samych Rudolfów wystarczy ok 1/4 białka jaja kurzego + ok pół szklanki cukru pudru dobrze wymieszane ze sobą. 


 tutaj muffin przed ozdobieniem w przekroju:



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty