Mazurek różany


 składniki na ciasto:

200 g mąki
140g zimnego masła
70g cukru pudru
1 żółtko surowe
1 żółtko ugotowane, roztarte

składniki na nadzienie:

2-4 łyżki konfitury z płatków róży
150g białej czekolady
4 łyżki śmietany 30% lub 36 %
2 łyżki wody różanej
3 łyżeczki koncentratu z buraka ( niesolonego i nie przyprawionego)
lub szczypta różowego barwnika w proszku
pół szklanki płatków migdałowych

wykonanie:

Zimne masło kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce, łączymy z pozostałymi składnikami, zagniatamy ciasto, owijamy w folię spożywczą i chowamy na ok pół godziny do lodówki.
Po schłodzeniu ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę do tart. Nakłuwamy ciasto widelcem i chłodzimy kolejne 30 min. Pieczemy spód ok 20 min w 190 st. do uzyskania złotego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia.
W rondelku , w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę, dodajemy śmietanę, mieszamy do połączenia się składników. Gdy masa lekko ostygnie , odkładamy 2 łyżki do szklanki i do tej porcji wlewamy wodę różaną i sok buraczany lub barwnik, mieszamy a następnie łączymy z masą.
Schłodzone ciasto smarujemy konfiturą różaną a następnie wylewamy różową masę. Mazurek wstawiamy do chłodu na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy go uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.


 * źródło zeszłoroczny numer KUKBUKa


Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty