Bezglutenowe kluski kukurydziane
KLUSKI KUKURYDZIANE OLGI SMILE
składniki:
75 g kaszki kukurydzianej(polenty) ekspresowej
300 ml wody
garsć natki pietruszki
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
1 łyżka mąki kukurydzianej lub ryżowej
3-4 łyżki mleka roślinnego lub krowiego w wersji nie wegańskiej
sól
u mnie dodatkowo łyżka zmielonego siemienia lnianego
sos:
ok 5 pomidorów
2 cebule
4 czerwone papryki
4 ząbki czosnku
sól
100 ml oliwy
kilka listków bazyli
ostra papryka w proszku
łyżka brązowego cukru
Przygotowanie:
Polentę wrzycić na posolony wrzątek , gotować na małym ogniu czesto mieszając aż wchłonie wodę całkowcie czyli ok 2 minuty . Do ugotowanej polenty dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Mokrymi rękoma formować kluseczki i układać na blacie . Zagotować wodę i gotować kluski ok 2 min po wypłynięciu na wierzch. Wyjąć łyżką cedzakową do miski z oliwą aby się nie posklejały.
Aby przygotować sos należy sparzyć pomidory i obrać ze skórek. Pokroić pomidory, paprykę, oraz cebulkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.
Na patelnie wlać oliwę, podsmażyć cebulkę, dodać paprykę, pomidory, czosnek, posolić, dodać ostrą paprykę, cukier i dusić pod przykryciem aż papryka zmięknie. Dorzucić świeżą bazylię.
Podawać kluski kukurydziane ciepłe wraz z sosem .
na podstawie TEGO przepisu
Smacznego!
Fajne te Twoje kluski, już kiedyś robiłam, ale Twoje są lepsze, bo z pietruszką :-)
OdpowiedzUsuńRobiłam podobne, ale smażyłam, też pyszne :-)
OdpowiedzUsuń