Bezglutenowe kluski kukurydziane





KLUSKI KUKURYDZIANE OLGI SMILE

składniki:

 75 g kaszki kukurydzianej(polenty) ekspresowej
300 ml wody

garsć natki pietruszki
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej lub  skrobi kukurydzianej
1 łyżka mąki kukurydzianej lub ryżowej
3-4 łyżki mleka roślinnego lub krowiego w wersji nie wegańskiej
sól
u mnie dodatkowo łyżka zmielonego siemienia lnianego

sos:
ok 5 pomidorów
2 cebule
4 czerwone papryki
4 ząbki czosnku
sól
100 ml oliwy
kilka listków bazyli
ostra papryka w proszku
łyżka brązowego cukru


Przygotowanie:
Polentę wrzycić na posolony wrzątek , gotować na małym ogniu czesto mieszając aż wchłonie wodę całkowcie czyli ok 2 minuty . Do ugotowanej polenty dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Mokrymi rękoma formować kluseczki i układać na blacie . Zagotować wodę i gotować kluski ok 2 min po wypłynięciu na wierzch. Wyjąć łyżką cedzakową do miski z oliwą aby się nie posklejały.


Aby przygotować sos należy sparzyć pomidory i obrać ze skórek. Pokroić pomidory, paprykę, oraz cebulkę. Czosnek przecisnąć przez praskę.

Na patelnie wlać oliwę, podsmażyć cebulkę, dodać paprykę, pomidory, czosnek, posolić, dodać ostrą paprykę, cukier i dusić pod przykryciem aż papryka zmięknie. Dorzucić świeżą bazylię.

Podawać kluski kukurydziane ciepłe wraz z sosem .




na podstawie TEGO przepisu


Smacznego!

Komentarze

  1. Fajne te Twoje kluski, już kiedyś robiłam, ale Twoje są lepsze, bo z pietruszką :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam podobne, ale smażyłam, też pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty