Muhammarab czyli arabska pasta paprykowo-orzechowa

Ten pikantny paprykowy dip pochodzi ze starożytnego miasta Aleppo, położonego w pólnocnej Syrii. Podajemy go na chlebie lub toście, bądź w osobnym naczyniu jako sos do ryby lub mięsa z grilla. W lodówce można go przechowywać do 1 tygodnia.



 MUHAMMARAB

składniki:
 (6 porcji)

3 czerwone papryki
1/2 łyżeczki chilli
60g orzechów włoskich
2 łyżki soku z granatów(możemy zastąpić sokiem jabłkowym)
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
szczypta cukru
szczypta soli
2 łyżki soku z cytryny


Papryki przekroić na połówki, ułożyć na blasze do pieczenia skórą do góry, opiekać w temp 220 st ok 15 minut.
Przełożyć paprykę do miseczki, nakryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na 15 min. Zdjąć osmaloną skórę.
Włożyć do malaksera papryki , orzechy oraz wszystkie pozostałe składniki i dokładnie zmiksować na kremową pastę. Dosolić do smaku według własnych upodobań.







Smacznego!!!

Komentarze

  1. Kiedyś podobną kupiłam, ale pewnie takiej domowej absolutnie nie dorównuje, koniecznie muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawe połączenie papryka i orzechy.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty