Wigilijne pierogi
Wigilia zbliża się wielkimi krokami , czas więc na pierogi. Te wigilijne z kapusta i grzybami to równocześnie moje ulubione. Najpyszniejsze.... odsmażone na tłuszczu.
Przepis podaje proporcje na ok 35-40 sztuk.
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
ciasto:
2 kubki mąki (300g)
pół łyżeczki soli
3/4 szklanka ciepłej wody(200ml)
łyżka oleju
Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Owijamy folią i odstawiamy na pół godziny.
Po tym czasie odkrawamy po kawałku ciasta, rozwałkowujemy cienko(ok 2mm) , podsypując mąką. Uważamy jednak żeby nie było tej mąki zbyt dużo bo ciasto będzie za twarde i się nie zlepi!
Wykrawamy krążki szklanką, na każdy krążek kładziemy nadzienie i zlepiamy brzegi. Gotowe pierożki układamy na blacie, deseczce, stolnicy..posypanej mąką.
Wrzucamy pierożki partiami do osolonego wrzątku. Gotujemy minutę licząc od wypłynięcia pierogów(od ponownego zawrzenia wody). Wyciągamy łyżką cedzakową od razu na talerze Polewamy podsmażoną na maśle cebulką z koperkiem. Jeśli pierogi nie bedą jedzone od razu przekładamy je na patelnie z tłuszczem, pamiętając aby je co jakiś czas(zanim nie wystygną) mocno potrząsnąć(razem z patelnią). Inaczej szybko się posklejają. Przed podaniem odsmażamy. Mniam!!!
Aby zamrozić surowe pierożki wkładamy na drewnianych(lub innych) tackach posypanych mąką do zamrażarki , tak aby się nie stykały. Gdy się zamrożą przekładamy do woreczków i czekamy Świąt:-)
farsz
300 g kapusty kiszonej
200g kapusty białej
2 cebule
szklanka suszonych grzybów
sól
pieprz
Kapustę kiszoną (ważne aby była dobrej jakości) odciskamy z soku, jeśli jest bardzo kwaśna możemy ją przepłukać. Obie kapusty gotujemy osobno w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, drobno kroimy lub przepuszczamy przez maszynkę do mięsa ( w drugim przypadku łatwiej będzie nam nakładać farsz).
Grzyby namaczamy kilka godzin, gotujemy w tej wodzie ok 20 min i odcedzamy . Wywar grzybowy możemy wykorzystać do innych potraw wigilijnych. Grzyby kroimy w paseczki lub razem z kapustą przepuszczamy przez maszynkę.
Cebulę drobno siekamy , smażymy na oleju lub maśle dodajemy posiekaną(zmieloną) kapustę i grzyby , doprawiamy solą i pieprzem oraz ewentualnie koperkiem i gotowe.
Smacznego!!!
świetne Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńDzięki Justyna:-)
Usuńaż mi ślinka pociekła, bardzo ładnie zalepione :)
OdpowiedzUsuń