Poznajcie Rudolfa!
ŚWIĄTECZNE CZEKOLADOWE MUFFINY RUDOLFY
składniki na ciasto:
(ok 15 sztuk)
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
1 i 1/3 szklanki cukru
pół szklanki kakao(niesłodzonego)
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
2 jaja
50 ml zaparzonej kawy rozpuszczalnej
ganache:
100g gorzkiej czekolady
małe opakowanie mascarpone
3 łyżki cukru
dodatkowo:
precelki
małe biszkopty(np auchan)
czerwone żelki lub m&m'sy
białe draże
kilka kostek gorzkiej czekolady rozpuszczonej
lukier*
wykonanie:
Piekarnik nagrzać do 1800C. Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami.
Przesiać razem: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Dodać cukier i sól.
W osobnym naczyniu wymieszać maślankę, olej, i jajka. Do mokrych składników dodawać stopniowo mieszankę mąki( lub odwrotnie- do suchych składników mokre, nie robi to różnicy). Zmiksować, pod koniec dodając gorącą kawę. Miksować tylko do połączenia składników. Można wymieszać łyżką. Masę rozlać do przygotowanych foremek, do 3/4 wysokości. Piec około 22- 30 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawić do ostudzenia.
Przesiać razem: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao. Dodać cukier i sól.
W osobnym naczyniu wymieszać maślankę, olej, i jajka. Do mokrych składników dodawać stopniowo mieszankę mąki( lub odwrotnie- do suchych składników mokre, nie robi to różnicy). Zmiksować, pod koniec dodając gorącą kawę. Miksować tylko do połączenia składników. Można wymieszać łyżką. Masę rozlać do przygotowanych foremek, do 3/4 wysokości. Piec około 22- 30 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawić do ostudzenia.
ganache:
Czekoladę
drobno pokroić i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać mascarpone i cukier, dobrze wymieszać.
wykonanie reniferków:
Całkowicie
wystudzone babeczki posmarować warstwą ganache, następnie ułożyć biszkopcik i
precle. Za pomocą lukru przykleić nos i
oczka. Zrobić dodatkowe czarne kropeczki na
oczach przy pomocy rozpuszczonej czekolady ,ewentualnie domalować uśmiech na biszkopcie.
Przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu.
Przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu.
* lukru potrzebujemy naprawdę niewiele ale jest on potrzebny bo świetnie skleja poszczególne elementy.
ja robiłam go więcej bo potrzebny był mi do pierniczków ale do samych Rudolfów wystarczy ok 1/4 białka jaja kurzego + ok pół szklanki cukru pudru dobrze wymieszane ze sobą.
jaki piękny! Rudolf to niezły przystojniak xD
OdpowiedzUsuń