Ciasto cappuccino Siostry Anastazji
Pierwszy raz miałam okazję upiec coś autorstwa Siostry Anastazji i już wiem że muszę stać się posiadaczką przynajmniej jednej jej książki. Przepis znaleziony tutaj klik tak mi się spodobał, że postanowiłam upiec go na szkolny kiermasz. Ledwo zdołałam oszczędzić jeden kawałek na zdjęcie;-)
Ponieważ piekłam dużą blachę zmuszona byłam zrobić dwa osobne blaty biszkoptowe, bałam się, że jeden wyjdzie zbyt cienki aby go przekroić). Podane składniki będą idealne na małą blaszkę 24/28cm czy jak podaje autorka bloga Smak mojej kuchni 23/33cm. Polecam gorąco bo ciasto jest przepyszne, szczególnie urzekł mnie blacik kokosowy i krem cappuccino!!!! Mniam!
CIASTO CAPPUCCINO
biszkopt kakaowy:
*dodatkowo nasączyłam blaty kakaowe przed złożeniem 1/3 szklanki mocnej herbaty wymieszanej z kilkoma łyżkami likieru porzeczkowego( może być wiśniówka, koniak)
Ponieważ piekłam dużą blachę zmuszona byłam zrobić dwa osobne blaty biszkoptowe, bałam się, że jeden wyjdzie zbyt cienki aby go przekroić). Podane składniki będą idealne na małą blaszkę 24/28cm czy jak podaje autorka bloga Smak mojej kuchni 23/33cm. Polecam gorąco bo ciasto jest przepyszne, szczególnie urzekł mnie blacik kokosowy i krem cappuccino!!!! Mniam!
CIASTO CAPPUCCINO
biszkopt kakaowy:
8 jajek
szklanka cukru
160g mąki
40g kakao
łyżeczka proszku do pieczenia
ciasto kokosowe :
200g kokosu
5 białek
szklanka cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki pszennej
krem cappuccino :
5 żółtek
3 łyżki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
łyżka cukru z wanilią
opakowanie budyniu waniliowego
2 szklanki mleka
kostka masła
30g kawy cappuccino w proszku o smaku waniliowym
polewa murzynkowa:
pół kostki margaryny
3/4 szklanki cukru
3 łyżki wody
3 łyżki kakao
plus dodatkowo 3 łyżki wiórek kokosowych do posypania
wykonanie :
biszkopt kakaowy:
Mąkę przesiewamy z kakao i
proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy cukier, zmniejszamy obroty i dodajemy żółtka. Miksujemy krótko do połączenia składników. Na końcu dodajemy
suche składniki ale już nie miksujemy tylko bardzo delikatnie mieszamy drewnianą łyżką . Ciasto wylewamy na formę wyłożoną
natłuszczonym papierem do pieczenia. Pieczemy około 30-40 minut w
160-180 stopniach (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto kroimy na
2 blaty.
ciasto kokosowe:
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy
cukier i ubijamy do połączenia składników. Wsypujemy kokos oraz mąkę
zmieszaną z proszkiem i lekko miksujemy na małych obrotach. Formę do
pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, natłuszczamy i obsypujemy
bułą tartą. Wylewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 160-180 stopniach.
krem cappuccino :
Pół szklanki mleka, cukier, cukier z wanilią, budyń, mąkę oraz
żółtka miksujemy razem. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy zmiksowane
składniki i gotujemy budyń. Uwaga żeby nie przypalić, pamiętajmy o małym ogniu i energicznym mieszaniu! Odstawiamy do wystudzenia. Masło
ucieramy na puszystą masę, dodajemy schłodzony budyń oraz proszek
cappuccino.
polewa murzynkowa:
Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, podgrzewamy do połączenia składników.
składanie ciasta:
Pierwszy biszkopt smarujemy połową kremu, na kremie układamy ciasto
kokosowe. Następnie druga część kremu i drugi blat biszkoptu. Ciasto
polewamy lekko schłodzoną polewą i dekorujemy wiórkami.
Smacznego!
Zachęcające do upieczenia ciasto ,wszystkie smaki wspaniałe!!!.
OdpowiedzUsuńCudne ciacho!
OdpowiedzUsuńPorwałabym Ci ten ostatni kawałek...