Bakłażan zapiekany

1 duży bakłażan
opakowanie sera mozzarella
3-4 ząbki czosnku
oliwa
mały słoiczek przecieru pomidorowego
opakowanie startego parmezanu
oregano, bazylia
sól, pieprz, cukier do smaku

(składniki dla 3 osób)












Bakłżany pokroić wzdłuż na plastry o grubości ok 0,5 cm, posolić i odstawić na pół godziny. Po tym czasie plastry opłukać i osuszyć ręcznikiem. Wymieszać oliwę ze zmiażdżonym czosnkiem i natrzeć tym plastry z obu stron. Na rozgrzanej patelni obsmażyć partiami bakłażana z obu stron (ok 3-4min) dolewając w miarę potrzeby oliwy lub oleju. Równocześnie przygotowujemy sos pomidorowy. 
Przecier podgrzewamy w rondelku , dodajemy po szczypcie soli, pieprzu i cukru oraz bazylie i oregano.

Obsmażone plastry układamy w formie. Smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy kawałkami mozzarelli oraz wiórkami parmezanu. Piec 30 min w piekarniku w 200 st.




Można  przygotować to danie z większej ilości składników  i układać warstwami: warstwa bakłażanów, sos, sery, bakłażany, sos, sery i tak do wyczerpania składników. Zależy też jaką formą dysponujemy czy dużą płaską czy mała głęboką. Tak czy siak zapiekanka jest pyszna , szczególnie na ciepło , polecam nie tylko miłośnikom bakłażanów!
Smacznego!

Komentarze

  1. lubię bakłażana, a taki zapiekany wprost uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ozzie, czy mogę do Ciebie na takiego pysznego bakłażana wpaść? Cudowny!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda świetnie! Jak bakłażan nie należy do ścisłego ukochanego trio, tak z taką mozzarellową pierzyną chyba chętnie bym skonsumowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję , wszystkich zapraszam ...czuję się zaszczycona:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. oj, dawno takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie pytam, tylko biorę, bo aż zgłodniałam teraz! Wieki nie jadłam bakłażana, a lubię bardzo! Smakowicie wygląda na Twoich zdjęciach:)) Ślinka mi cieknie po kolana!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale pyszność zaserwowałaś :DDDD

    OdpowiedzUsuń
  8. bakłażan to mojego odkrycie w tym roku. dawniej jakoś się z nim mijałam- teraz doceniam coraz bardziej;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty