Domowa lodziarnia!
Bardzo lubię zabawę w robienie domowych lodów. Od razu mówię, że nie trzeba wcale mieć maszynki! Dobrze zakupić specjalne kubeczki do posickli , kosztuje to grosze a bardzo się przydaje.
Co potrzeba: owoce, cukier puder, mascarpone i mleko skondensowane.
Jak zrobić: owoce...jagody , maliny lub inne miksujemy z cukrem , połowę wlewamy na dno pojemniczków, tak 1/3 pojemności(mnie wlało się trochę więcej) i wkładamy na 0,5 h do zamrażarki. Resztę owoców miksujemy z mascarpone i mlekiem skondensowanym, dosładzamy jeszcze do smaku. Wlewamy drugą warstwę i wkładamy ponownie do zamrażarki na 0,5 h. Trzecia warstwa to mascarpone z mlekiem skondensowanym i cukrem pudrem . Postepujemy tak samo , miksujemy i do zamrażarki. Po kilku godzinach lody są gotowe. Aby wyjąć loda z pojemnika wkładamy pojemnik na chwilę do gorącej wody.
Wersja uproszczona: dowolne owoce miksujemy z cukrem, mascarpone i mlekiem skondensowanym, zamrażamy , co pół godziny musimy jednak lody wyjąć i przemiksować aby nie było w nich kryształków lodu.
Polecam też lody czekoladowe klik
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz