Co zrobić z bakłażanem?

Wielokrotnie na blogu wspominałąm o mojej miłości do bakłażana i ta miłość trwa i pewnie trwać będzie. Wiele osób omija to warzywo z daleka bo nie bardzo wie jak go przygotować . I tu podpowiadam: najprościej jak się da. Pokrojonego w plastry , ugrillowanego, usmażonego bądź uduszonego, koniecznie z dodatkiem czosnku i chętnie pomidorów.
Spaghetti , które dziś proponuję idealnie nadaje się na szybki, letni obiad i jest to moje ulubione spaghetti. A jeśli szukacie innych potraw z bakłażanem to zapraszam na bakłażana zapiekanego tu
i tu, wyborną pastę do chleba tu, caponatę tu, czy wreszcie smakowite roladki tu.


Spaghetti z bakłażanem

składniki:

makaron spaghetti
bakłażan
cebula
czosnek
kapary
pomidory
natka pietruszki
ocet balsamiczny
cukier do smaku
olej rzepakowy lub ryżowy
pieprz
sól
chilli w płatkach lub w proszku
zioła prowansalskie

wykonanie:

Bakłażana myjemy, kroimy w plastry(wzdłuż z potem na pół) solimy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie wycieramy ręcznikiem papierowym kropelki gorzkiego soku.  Smarujemy każdy plaster olejem z obu stron i grillujemy na patelni aż zmięknie. Gotujemy makaron w osolonej wodzie.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej wrzucamy drobno pokrojoną cebulkę, wyciskamy kilka ząbków czosnku, podsmażamy . Następnie dodajemy zgrillowane bakłażany, garść odcedzonych kaparów, pokrojone drobno pomidory bez skórki(od biedy można zastąpić przecierem) , sól , ocet , szczypę cukru. Przyprawiamy chilli, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Dusimy kilka minut pod przykryciem , na końcu posypujemy natką. Próbujemy sos i ewentualanie dodajemy cukru lub octu w zależności od potrzeby. Można posypać parmezanem.




Smacznego!

Komentarze

  1. Naprawdę, efekt końcowy piorunujący :) Jestem pod wielkim wrażeniem :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty