W roli głównej Bakłażan!
Sycylijska caponata
(wg Włoskiej wyprawy Jamiego )
- 2 średnie bakłażany,
- 1 duża czerwona cebula,
- 4 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka suszonego oregano,
- 2 łyżki solonych kaparów,
- garść oliwek(pominęłam bo akurat wyszły)
- 4 duże dojrzałe pomidory
- 2-3 łyżki ziołowego sosu winegret lub octu ziołowego,
- duży pęczek natki pietruszki,
- sól morska,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- oliwa z oliwek
- płatki chilli lub chilli w proszku wg uznania
Na dużą patelnię wylać trochę oliwy z oliwek. Dodać pokrojona cebule i czosnek i szybko przesmażyć. Następnie wrzucić pokrojone w dużą kostkę bakłażany, oregano i posypać wszystko odrobiną soli. Mieszając smażyć na dużym ogniu 4-5 minut, aż bakłażany zarumienią się ładnie z każdej strony.
Komarka najpierw wrzuca bakłażana ale ja lubię jak cebulka jest pożądnie wysmażona dlatego zwykle zaczynam od niej.
Można dolać oliwy bo bakłażan pije dużo tłuszczu.
Dodać kapary, oliwki i skropić wszystko vinegretem.
Na końcu dodać pokrojone pomidory i dusić około 15 minut (pomidory muszą zmięknąć). Przyprawić solą i pieprzem i chilli jeśli mamy ochotę na ogień, skropić oliwą z oliwek i posypać posiekaną natka pietruszki.
Jadłam to przepyszne danie na ciepło z kuskusem , ale z bagietką też musi być wyśmienite.
Smacznego:))
Komentarze
Prześlij komentarz