Risotto z małżami



  • 25 dkg ryżu
  • 0,5 kg małży (bez muszli)
  • 4 łyżki oleju 
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kieliszek białego wina
  • sól morska
  • pieprz
  • pół łyżeczki papryki w proszku
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • pól łyżeczki curry
  • natka



Małże ugotować w wodzie lub rosole warzywnym., wywar zachować.

W głębokiej patelni lub w rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, wsypać posiekaną cebulę i roztarty czosnek, dodać opłukany ryż i przyprawy.
Smażyć 5 minut , mieszając.

Dodać wino, małże, wlewać wywar, stopniowo , po mniej więcej pół szklanki, do czasu aż ryż będzie miękki. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. Jesli chodzi o ilość tego wywaru to zwykle jest to objętość suchego ryżu razy dwa.

Na koniec posypać natką.
Smacznego:))

Komentarze

  1. ..i wyszło :)
    wprawdzie bez kurkumy i troszkę przesoliłem (jedna kostka rosołowa do gotowania małż to ciut za dużo soli), ale danie jest pycha.
    dzięki i polecam innym:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Strasznie się cieszę ze smakowało. Ja często kupuję kostki z ograniczoną ilością soli i tłuszczu. Mam nadzieję, że jeszcze coś ci się u mnie spodoba no i że się ujawnisz choćby z imienia:)Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Planuje przygotować to danie na spotkanie ze znajomymi ale w wersji z suszonymi pomidorami. Jadłem w pewnej restauracji... rewelacja!! Ale doradźcie w którym momencie najlepiej będzie dodać pomidory ???

    Pzdr Gebsky

    OdpowiedzUsuń
  4. Zaraz po cebuli, i smażyć wszystko najlepiej na oleju z pomidorów. Można tez takie pomidorki zmiksować w blenderze i taką papkę dodać razem z winem . Świetny pomysł z tymi pomidorkami, udanej imprezy!!!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty