Risotto z małżami
- 25 dkg ryżu
- 0,5 kg małży (bez muszli)
- 4 łyżki oleju
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- kieliszek białego wina
- sól morska
- pieprz
- pół łyżeczki papryki w proszku
- płaska łyżeczka kurkumy
- pól łyżeczki curry
- natka
Małże ugotować w wodzie lub rosole warzywnym., wywar zachować.
W głębokiej patelni lub w rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, wsypać posiekaną cebulę i roztarty czosnek, dodać opłukany ryż i przyprawy.
Smażyć 5 minut , mieszając.
Dodać wino, małże, wlewać wywar, stopniowo , po mniej więcej pół szklanki, do czasu aż ryż będzie miękki. Dusić na małym ogniu pod przykryciem. Jesli chodzi o ilość tego wywaru to zwykle jest to objętość suchego ryżu razy dwa.
Na koniec posypać natką.
Smacznego:))
..i wyszło :)
OdpowiedzUsuńwprawdzie bez kurkumy i troszkę przesoliłem (jedna kostka rosołowa do gotowania małż to ciut za dużo soli), ale danie jest pycha.
dzięki i polecam innym:)
Strasznie się cieszę ze smakowało. Ja często kupuję kostki z ograniczoną ilością soli i tłuszczu. Mam nadzieję, że jeszcze coś ci się u mnie spodoba no i że się ujawnisz choćby z imienia:)Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńPlanuje przygotować to danie na spotkanie ze znajomymi ale w wersji z suszonymi pomidorami. Jadłem w pewnej restauracji... rewelacja!! Ale doradźcie w którym momencie najlepiej będzie dodać pomidory ???
OdpowiedzUsuńPzdr Gebsky
Zaraz po cebuli, i smażyć wszystko najlepiej na oleju z pomidorów. Można tez takie pomidorki zmiksować w blenderze i taką papkę dodać razem z winem . Świetny pomysł z tymi pomidorkami, udanej imprezy!!!!!
OdpowiedzUsuń