Masz ochotę na bruschettę?
W kuchni włoskiej oprócz niewątpliwych walorów smakowych i wizualnych podoba mi sie prostota wykonania. Pasty, pizze, przekąski , do ich wykonania nie potrzeba wiele czasu ani mistrzowskich umiejętności. Weźmy np. włoski deser tiramisu....zdecydowanie trudniej zrobić choćby sernik.
A ja dziś proponuje wykonanie włoskiej przekąski podawanej zwykle przed głównym daniem.
Zdrowsza alternatywa dla kanapki z szynką na np. podwieczorek.
Bruschetta z pomidorami i fetą
- Chleb razowy ewentualnie bagietka
- pomidory
- ser feta
- oliwki
- zioła prowansalskie
- oliwa
- czosnek
- ocet winny
- sól morska
- pieprz świeżo mielony
Kromki chleba lub bagietki smarujemy oliwa oraz roztartym z solą czosnkiem. Tak przygotowane opiekamy w piekarniku .
Pomidory sparzamy wrzątkiem , obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Najlepsze będą tu odmiany podłużne(nie pamiętam nazwy) bo mają dużo miąższu.
Na opieczone pieczywo kładziemy pomidorki , pokrojoną fetę, skrapiamy octem i oliwą, posypujemy ziołami, delikatnie(słona feta) dosmaczamy solą i pieprzem i ozdabiamy oliwkami.
Smacznego:))
znam ten chleb, jeden z najlepszych w Krakowie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
To chleb z leviatana. Pokochałam od pierwszego kęsa i kupuje tylko ten.
OdpowiedzUsuńpozdrówek:))