Masz ochotę na bruschettę?

W kuchni włoskiej oprócz niewątpliwych walorów smakowych i wizualnych podoba mi sie prostota wykonania. Pasty, pizze, przekąski , do ich wykonania nie potrzeba wiele czasu ani mistrzowskich umiejętności. Weźmy np. włoski deser tiramisu....zdecydowanie trudniej zrobić choćby sernik.

A ja dziś proponuje wykonanie włoskiej przekąski podawanej zwykle przed głównym daniem.
Zdrowsza alternatywa dla kanapki z szynką na np. podwieczorek.



Bruschetta z pomidorami i fetą



  • Chleb razowy ewentualnie bagietka
  • pomidory
  • ser feta
  • oliwki
  • zioła prowansalskie
  • oliwa
  • czosnek
  • ocet winny
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony

 Kromki chleba lub bagietki smarujemy oliwa oraz roztartym z solą czosnkiem. Tak przygotowane opiekamy w piekarniku .

Pomidory sparzamy wrzątkiem , obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Najlepsze będą tu odmiany podłużne(nie pamiętam nazwy) bo mają dużo miąższu. 

Na opieczone pieczywo kładziemy pomidorki , pokrojoną fetę, skrapiamy octem i oliwą, posypujemy ziołami, delikatnie(słona feta) dosmaczamy solą i pieprzem i ozdabiamy oliwkami. 

Smacznego:))

Komentarze

  1. znam ten chleb, jeden z najlepszych w Krakowie :)
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. To chleb z leviatana. Pokochałam od pierwszego kęsa i kupuje tylko ten.
    pozdrówek:))

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty