Viva warzywa





Znacie tak zwane "warzywa na patelnie"? Znam wielu zjadaczy tych popularnych torebek. Według mnie cena takowej jest niewspółmierna do jakosci.Zamiast wyrzucać pieniążki na takiego gotowca lepiej zrobić warzywka samemu. Jest to rozwiązanie tańsze i dające ogromne możliwości bo sami możemy komponowac danie według osobistych upodobań. Takie danie z pewnością zachwyci każdego smakosza, a do tego bedzie swieże .
Moja propozycja to warzywka upieczone na blasze. Podaję kompozycję moich ulubionych warzyw ale kombinować można też z innymi(ziemniaki, fasolka, brokuł itd), zgodnie z tym co lubimy, i co mamy w lodówce.


Warzywka z blachy
(dla 3 osob)

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 4 duże pieczarki
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 papryki
  • 2 pomidory
  • bazylia
  • oregano
  • płatki chilli
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • ser mozzarella
  • parmezan tarty
  • 1 łyżka octu
  • olej rzepakowy


Bakłżana kroimy w kostke solimy i odstawiamy na 20 min. Po tym czasie płuczemy na sitku i pozwalamy odcieknąć. Na patelni podsmażmy cebule pokrojona w pióra ,zwiększamy ogień dorzucamy pieczarki i bakłazana, smażymy cały czas mieszając. Solimy,pieprzymy wg własnych upodobań. Podsypujemy przyprawami. Jeśli mamy zioła świeże to świetnie. Zamiast płatków chilli może byc papryka w proszku. Ja jednak zachęcam do zakupienia sobie tego cuda, bo wspaniale wzbogaca smak potraw, szczególnie jeśli lubimy ostre jedzonko. Oleju nie żałujemy, ponieważ bakłażan ma to do siebie, że wypija sporą jego ilośc.
Na ok 2 min przed końcem smażenia wciskamy czosnek i podlewamy łyżka octu balsamico.
Zawartość patelni przerzucamy na blachę, piekarnik nagrzewamy do 200*. Na wierzch kładziemy pokrojona cukinię, marchew, paprykę, delikatnie solimy i mieszamy wszystko. Całość wieńczymy pomidorami pokrojonymi w plastry. Wrzucamy do pieca na 35 min. Po tym czasie posypujemy nasze warzywka serem mozzarella i solidnie parmezanem. Można też posypać natką. Skrapiamy wszystko oliwą z oliwek i wstawiamy ponownie do pieca na ok 10 min.  
I gotowe, pyszne zdrowe danie, w sam raz na letnią kolacje, koniecznie z lampka białego zimnego wina:)
Smacznego:)

Komentarze

Popularne posty